28 decembrie, 2023

Mihai Dodu, demis miercuri de către premierul Marcel Ciolacu de la conducerea Secretariatului de stat pentru revoluționari, a declarat pentru Presshub că înlocuirea sa cu un membru PSD „se poate lega foarte clar de cazul premierului”. De asemenea, acesta a dezvăluit că peste 1.500 de certificate de revoluționar urmau să fie anulate de Secretariat, întrucât deținătorii nu se încadrează în criteriile impuse de lege pentru un asemenea statut.

Declarațiile lui Mihai Dodu:

„Nu am niciun argument, este doar o decizie politică. Postul este politic (Mihai Dodu a fost numit șef al SSR de către fostul premier Nicolae Ciucă – n.red.). Desigur că se poate lega foarte clar de cazul premierului Ciolacu. Din momentul în care, conform legii, cazul premierului trebuia să intre în comisie (de analiză a dosarului de revoluționar – n.r.), a început cumva numărătoarea inversă în ceea ce privește rămânerea mea în funcție”, a declarat Mihai Dodu, profesor de istorie și fiul unui erou ucis în Revoluția din 1989.


Întrebat dacă se va opri procesul de la Tribunalul Buzău privind certificatul de revoluționar al premierului, Mihai Dodu a declarat:

„În mod concret, nu o să oprească dosarul, ci mai degrabă să facă șicane Serviciului Juridic al SSR, să nu se prezinte în instanță. (…) De exemplu, să nu semneze delegațiile de plecare la Buzău pentru juristul instituției. Șicane din interior, astfel încât să nu știe presa, dar de fapt să câștige în instanță Marcel Ciolacu. Și să se spele situația.”

Acesta a mai spus că Secretariatul trebuia să analizeze dosarele de revoluționar din mai multe orașe și urmau să fie anulate cel puțin 1.500 de certificate.

Premierul Marcel Ciolacu l-a înlocuit din funcție pe secretarul de stat Mihai Dodu (foto), în locul căruia a fost numit la șefia Secretariatului de stat pentru revoluționari pe un lider local al PSD. În mandatul lui Mihai Dodu, Secretariatul a respins cererea lui Marcel Ciolacu de a fi declarat luptător cu rol determinant la Revoluția din decembrie 1989, comisia specială din cadrul instituției considerând că actualul premier nu îndeplinește condițiile pentru a primi certificat de revoluționar.


Mihai Dodu e profesor de istorie și e fiul al unui erou ucis la Revoluție.

În locul acestuia a fost numit Sever Romulus Stana, un membru PSD care a fost și prefect al Capitalei.

Verificarea participării lui Marcel Ciolacu la Revoluția din 1989, a pornit de la clasarea de către DNA a dosarului penal privind calitatea de luptător determinant la Revoluție a lui Marcel Ciolacu. 

Recent, Mihai Iulian Dodu a explicat pentru Recorder cum s-a ajuns la analiza cererii lui Marcel Ciolacu:

„Aveam o sesizare depusă din noiembrie 2022 de o persoană fizică și, după martie 2023, când a venit clasarea de la DNA, dosarul cu atribuirea acestui rol – determinant sau nu – trebuia cumva analizat. Serviciul Juridic al instituției mele a cerut lucrul acesta. Pentru noi este imperativ, nu facultativ, să luăm în discuție sesizările. Mai mult decât atât, Serviciul pentru Revoluționari – tot din cadrul Secretariatului pe care îl conduc – făcuse o adresă să trimit la Administrația Prezidențială propunerea de a-i atribui titlul. Și atunci, eu eram obligat din două părți să iau o decizie.”

Cu 4 voturi la 1, o comisie nou-numită la nivelul Secretariatului a decis: „Comisia constată că domnul Marcel Ciolacu nu a îndeplinit condițiile cumulative de a ocupa și apăra obiective de importanță deosebită care au aparținut regimului totalitar în localități în care, în urma acestor acțiuni și confruntări, au rezultate persoane ucise, reținute sau rănite până la fuga dictatorului, respectiv ora 12.10, motiv pentru care respinge cererea de acordare a titlului de luptător cu rol determinant”.

Premierul a contestat decizia la Tribunalul Buzău și, devenit premier, Marcel Ciolacu l-a contactat pe secretarul de stat Mihai Dodu, după cum a relatat acesta în discuția cu Recorder: „M-a sunat domnia sa; în rest, avem o relație instituțională. A fost o discuție nici cordială, nici obișnuită. Puțin tensionată. Acum, e greu să dezlipești cumva persoana fizică de persoana politică a premierului. Mesajul pentru mine este clar: instanța trebuie să își spună cuvântul”.

Ulterior, Marcel Ciolacu a renunțat la proces.

Mihai Dodu, profesor de istorie al cărui tată a fost ucis la Revoluție

Mihai Dodu este profesor de istorie, iar tatăl său a fost ucis la Revoluție. Odată ajuns în funcție, Dodu a decis să repună în analiză dosare mai vechi, netranșate încă. Așa s-a risipit din nou pacea din instituție, potrivit Recorder.

Pe 3 octombrie, Corpul de Control al Prim-Ministrului a început verificări amănunțite la Secretariatul pentru Revoluționari. Între altele, și-a manifestat interesul față de comisiile care analizează sau reanalizează, ca în cazul premierului, dosarele pentru certificate. Acum, urmează un raport. Ca o coincidență, acest raport se poate finaliza chiar înainte de primul termen al procesului deschis de Marcel Ciolacu, fixat deja pentru 11 ianuarie 2024.

Mihai Dodu spunea că instituția pe care o conduce se va apăra în fața lui Marcel Ciolacu și că nu intenționează să absenteze la proces.

(Citește și: Cererea lui Marcel Ciolacu de a primi titlul de luptător cu rol determinant în Revoluție – respinsă de Secretariatul de stat pentru revoluționari)

Înlocuitorul lui Mihai Dodu – un mic lider PSD fără CV

În locul lui Mihai Dodu, la conducerea Secretariatului, instituția ce va decide soarta statutului de luptător cu merite deosebite al premierului Marcel Ciolacu a fost numit un om politic, membru PSD, care a mai deținut funcții ce i-au fost acordate politic – consilier al fostului primar al Sectorului 6 Gabriel Mutu, director executiv la Primăria Popești Leordeni și consilier al ANSVSA, fost prefect. 

Sever Romulus Stana, noul șef al Secretariatului, nu are publicat CV-ul, deși a fost inclusiv prefect al Capitalei.

****

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: