joi

26 ianuarie, 2023

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

16 noiembrie, 2015

raid molenbeekPeste 100 de persoane au fost plasate în arest la domiciliul și 23 au fost arestate, în timpul celor 168 de raiduri pe care poliția franceză le-a efectuat în noaptea de duminică spre luni, în legătură cu atentatele de la Paris, a anunțat ministrul de Interne, Bernard Cazeneuve.

Din ceea ce se cunoaște până acum, șapte dintre atentatori au murit în atacurile de vineir noaptea, alți șapte sunt arestați și unul este dat în urmărire.

Serviciile belgiene cred însă că din celula care a plănuit atentatele fac parte cel puțin 20 de membri, potrivit publicației L’Echo.

Franța primise mai multe avertizări


Turcia a atenționat Parisul de două în legătură cu activitățile lui Omar Ismaïl Mostefai, dar nu a primit nicio cererere de furnizare a unor date suplimentare.

De asemenea, serviciile de informații irakiene susțin că au furnizat de mai multe ori partenerilor francezi detalii despre pregătirea unor atacuri, instruirea unor jihadiști pentru aceste operațiuni și trimiterea acestora din Raqqa în Franța, unde urmau să ia legătura cu o celulă aflată în așteptare.

Oficiali francezi au declarat penrtu AP că astfel de avertizări se primesc mereu, dar nu conțin ceva specific. Sursele irakiene pretind însă că ifnormațiile lor erau specificie și vorbeau despre un grup de 25 de persoane, dintre care 19 atacatori și 5 strategi responsabili cu planurile atacurilor și logistica.

Suspecții

teroristii din paris

Bataclan:

  • 1.Omar Ismaïl Mostefai (29 ani). Este cetățean francez și a fost identificat pe baza amprentelor. Turcia a atenționat de două ori autoritățile franceze în legătură cu acest tânăr care avea legături strânse cu jihadiștii din Siria și chiar a luptat acolo. A intrat în contact cu extremiști din Siria în timpul unei călătorii în Turcia, în 2013.

Figura în evidențe ca prezentând risc de securitate încă din 2010, când frecventa cercurile islamiste de la Chartres. I s-a pierdut urma în 2012, când a plecat în Algeria. A reapărut în Turcia, iar serviciile secrete de aici au transmis Parisului informația.

  • 2.Samy Amimour (28 ani) – născut în Drancy, o suburbie din nordul Parisului. Figura deja în evidențele francezilor ca fiind radicalizat și având legături cu celule extremiste din Franța. A luptat în Siria, iar tatăl său a încercat în vara anului trecut să-l ducă înapoi în Franța. În timpul vizitei în Siria, tatăl nu a reușit să discute singur cu fiul său, Samy Amimour fiind însoțit de un soldat SI.

Stade de France:

3.Bilal Hadfi – a luptat în ultimul an în Siria.

4.Ahmed Almohamed (25 de ani), născut la Idlib, Siria, potrivit datelor din pașaăprt. A fost identificat pe baza amprentelor ca fiind refugiatul care ar fi intrat în Europa prin Grecia, la 3 octombrie.

Identitatea lui reală urmează să fie stabilită exact după ce se vor primi informații din alte state (pașaportul poate să fie fals).

Pe baza datelor oferite de statele de pe ruta balcanică, a fost refăcut traseul acestuia, de pe 3 octombrie și până când s-a aruncat în aer, vineri seara:atentate paris traseu europa imigrant siria

Cafeneau de pe Boulevard Voltaire:

5.Ibrahim sau Brahim Abdeslam (31) – francez care locuia în Belgia

În libertate:

6.Salah Abdeslam (26 de ani). Este fratele lui Ibrahim și el a fi închiriat autovehicului folosit de echipa de la Bataclan. Este dat în urmărire și se știe că a trecut în Belgia,puțin timp după atacuri.

creierul atacuri paris abaaoud7.Creierul atentatelor este belgianul Abdelhamid Abaaoud (foto), care se află în Siria.

Este cunoscut sub numele Abu Umar Al-Baljiki și apare în mai multe materiale de propagandă ale Statului Islamic.

Fratele lui Mohamed Abdeslam, arestat și el după ce frații lui au fost identificați printre teroriștii responsabili de masacrul din Paris, a fost eliberat luni după-amiaza.

La începutul lui 2015, Abdelhamid Abaaoud a fost condamnat în lipsă la 20 de ani de închisoare pentru recrutarea unor occidentali care să lupte pentru Stat Islamic în Siria. El și alte 31 de militanți SI au fost acuzați că au organizat cea mai mare rețea jihadistă de recrutare.

Tichetul de parcare ce a condus la identificarea filierei belgiene

Inițial, poliția franceză a fost convinsă că în atacurile de la Paris au fost implicate doar șapte teroriști, toți morți la locul atentatelor. Descoperirea unui tichet de parcare în VW Polo părăsit lângă sala de concerte Bataclan a condus la descoperirea rețelei din Belgia.

Mașina a fost închiriată din Molenbeek, un cartier din Bruxelles spre care au dus anchetele aproape tuturor atentatelor teroriste din ultimul an.

Într-un apartament de aici a stat atacatorul din trenul Thalys, Ayoub El Khazzani, care a locuit în apartamentul surorii sale înainte de atentat.

Tot aici au fost uciși doi suspecți de terorism în ianuarie, într-un schimb de focuri cu poliția belgiană, la numai câteva săptămâni după drama de la Charlie Hebdo.

Cei doi călătoriseră puțin înainte în Siria și erau suspectați că sunt liderii unei celule teroriste ce pregătea un atac în orașul begian Verviers.

De asemenea, Mehdi Nemmouche, aici a locuit înainte de atentat și francezul care a ucis patru persoane în atacul de la Muzeul Evreiesc din Bruxelles (în 2014). Și al ar fi fpst în vacanță în Siria înaintea atacului respectiv.

Tot în cartierul Molenbeek a fost prins și Abdelmoumaim Haddad, un terorist pe numele căruia exista un mandat internațional de arestare, dar pe care poliția belgiană îl căuta în Spania.

În Molenbeek este căutat Salah Abdelsam, despre care se știe sigur că a trecut din Franța spre Belgia, la puțin timp după atacuri.

Salah Abdeslam (26 de ani) a devenit în ultimele 24 de ore cea mai căutată persoană din toată Europa.

abdeslam salah urmarit atentate

Serviciile belgiene au blocat mai multe străzi din cartierul Molenbeek, Bruxelles, și au efectuat mai multe percheziții, în căutarea lui Salah Abdeslam și a eventualilor complici.

Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

România a reușit să facă progrese semnificative în ceea ce privește recuperarea decalajului față de media în privind PIB-ului pe cap de locuitor. Odată cu aderarea la NATO

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: