miercuri

24 aprilie, 2024

13 martie, 2020

Circa 15% dintre școlile și instituțiile de învățământ din România, respectiv aproape 1.000 de unități, și-au activat în această săptămână licențele gratuite Google și Microsoft care le permit profesorilor să țină cursuri online, a declarat pentru cursdeguvernare.ro, Ștefan Apăteanu, fondatorul Edu Apps, compania care a dezvoltat platforma www.clasaviitorului.ro, de unde pot fi activate licențele.

La începutul săptămânii, în contextul răspândirii coronavirus, Ministerul Educației le-a transmis școlilor o circulară prin care le încuraja să folosească această platformă pentru ”realizarea de cursuri suport pentru elevi, asistate de tehnologie”.

”În contextul actual, generat de creșterea riscului de contaminare cu virusul COVID-19 în colectivitățile școlare, soluția pentru continuarea activităților didactice este desfășurarea acestora exclusiv în mediul online”, se arată în nota transmisă de minister.

Cum sunt folosite aplicațiile


Aplicațiile Google și Microsoft sunt gratuite pentru unitățile de învățământ. Setul de instrumente include editare de documente (similar suitei Office de la Microsoft) dar și platforma Classroom (cursuri digitale) și Hangouts (Meet pentru video, Chat pentru text).

Profesorii pot genera în Google Calendar evenimente (ore de curs online) care includ fiecare câte o conferință online (în Hangouts Meet) ce se distribuie elevilor în platforma Google Classroom. La ora stabilită profesorul (sau mai mulți profesori) și elevii clasei se întâlnesc online, fiecare de la echipamentul său (pot folosi calculatoare, laptop-uri și chromebook-uri, telefoane smart sau tablete). Sistemul permite profesorilor să interacționeze audio/video cu toți elevii simultan, ei putând vorbi sau scrie pentru a comunica

Unitățile de învățământ preuniversitar au fost închise începând de miercuri și până pe 23 martie pentru a preveni răspândirea virusului.

Marile universități au suspendat la rândul lor activitatea și au anunțat organizarea unor cursuri online.

Școala și tehnologia


Soluțiile digitale sunt disponibile de mai mulți ani la nivel local, însă puțini profesori au ales să le implementeze la clasă. Pe platforma dezvoltată de Edu Apps au fost activate circa 300 de licențe înainte de izbucnirea epidemiei. Multe școli folosesc deja zilnic astfel de aplicații, însă prea puține raportat la numărul total de instituții de învățământ.

În ceea ce privește numărul profesorilor care au ales să își dezvolte competențele digitale pentru a le folosi mai departe la clasă, la cursurile organizate de Edu Apps și acreditate de minister au participat circa 1.200 de cadre didactice, dintr-un total de 255.000 la nivel național.

”Foarte mulți profesori au în CV tot felul de cursuri de digitalizare, dar când ajung la noi caută tastele pe tastatură. Trebuie să ne asumăm nivelul la care suntem și să pornim de acolo”, a comentat Ștefan Apăteanu.

Pentru moment, cursurile pentru profesori au fost suspendate, însă întreaga curriculă este disponibilă online și poate fi parcursă de cadrele didactice care doresc să se familiarizeze cu programele care le pot sprijini eforturile de a organiza cursuri online.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: