Ministerul Sănătății intenționează prelungirea cu încă șase luni suplimentarea cu 2.000 de posturi a schemelor de personal din direcțiile de sănătate publică județene și serviciile de ambulanţă și Serviciul de ambulanță București-Ilfov, conform unui proiect de HG aflat în transparență decizională.
Proiectul legislativ are în vedere deficitul de personal care constituie în continuare o problemă și se prognozează chiar o agravare a asituației, în contextul creșterii numărului de pacienți covid pozitivi și începerii anului școlar.
Astfel, până la 1 aprilie 2021, numărul maxim de posturi rămâne mai mare cu 2.000 de posturi, din care:
- a) 1.000 de posturi pentru direcţiile de sănătate publică judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti
- b) 1000 de posturi pentru serviciile de ambulanţă judeţene şi Serviciul de Ambulanţă Bucureşti – Ilfov”.
“Având în vedere evoluţia situaţiei epidemiologice determinată de creșterea semnificativă a numărului de cazuri de coronavirus pe teritoriul României, coroborată cu instituirea unor noi măsuri în domeniul sănătăţii publice în situaţii de risc epidemiologic şi biologic prin care personalului direcțiilor de sănătate publică și al serviciilor de ambulanță i-au fost instituite obligații suplimentare, este necesar a se prelungi perioada de aplicabilitate a Hotărârii Guvernului nr. 254/ 2020 pentru completarea Hotărârii Guvernului nr. 144/2010 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Sănătăţii prin care a fost suplimentat numărul de posturi pentru serviciile publice de ambulanță și direcțiile de sănătate publică cu încă 6 luni”, se arată înproiect.
Atribuțiile suplimentare ale personalului din direcțiile de sănătate publică:
Potrivit aceleiași surse, creșterea exponențială a numărului de pacienți COVID pozitivi a dus la suplimentarea atribuțiilor personalului medical din cadrul direcțiilor de sănătate publică, care îndeplinesc următoarele activități:
- triajul epidemiologic din punctele de trecere a frontierei
- anchetele epidemiologice
- acțiunile din focare
- recoltarea de probe pentru testarea RT-PCR
- actualizarea permanentă a ratei de incidență a bolii / localității în vederea stabilirii scenariului în care se încadrează unitățile de învățământ
- consilierea / îndrumarea profesională din punct de vedere epidemiologic a unităților de învățământ; – preluarea apelurilor din call-center
- asigurarea permanenței în cadrul Centrelor Județene de Coordonare și Conducere a Intervenției
- asigurarea permanenței la sediul direcțiilor de sănătate publică
- repartizarea cazurilor confirmate SARS COV-2 în unitățile sanitare cu paturi
- consilierea / îndrumarea profesională din punct de vedere epidemiologic a desfășurării exercitări dreptului la vot.