Riscul ca o persoană vaccinată anti-Covid să se infecteze cu SARS-CoV-2 este de aproximativ opt ori mai redus, chiar și în cazul tulpinii Delta, iar atunci când contractează virusul, perioada de contagiozitate este mai scurtă în cazul celor imunizați. Din acest motiv, a explicat Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare, autoritățile iau în considerare scurtarea perioadei de izolare la domiciliu, în cazul celor ce s-au vaccinat cu schema completă.
Metodologia ar putea fi modificată curând, înainte ca valul al 4-lea al epidemiei să impună din nou închiderea spitalelor pentru a trata exclusiv bolnavi Covid-19. Evoluția din ultimele zile a determinat schimbarea prognozelor, iar Valeriu Gheorghiță estimează la peste 2.000 numărul cazurilor de Covid-19 zilnice raportate la mijlocul lunii septembrie. În urmă cu două săptămâni, oficialii vorbeau de 1.500 de cazuri de îmbolnăviri, spre sfârșitul lunii.
„Din datele științifice pe care le avem la nivel internațional, pacienții vaccinați cu schemă completă care sunt testați pozitiv au o evoluție mult mai scurtă a bolii comparativ cu persoanele nevaccinate, adică ei se debarasează de virus mai repede – moare virusul mai repede, se elimină mai repede, fereastra de contagiozitate este mai scurtă, estimată undeva la 5-6 zile, comparativ cu circa 10-14 zile cât era la persoanele nevaccinate.
Cu siguranță că aici metodologia va fi reevaluată în perioada următoare, tocmai pentru că probabil, în cazul persoanelor complet vaccinate, ar trebui făcut un test PCR de control mai devreme decât în ziua 8, în ziua 10, cât se face în momentul de față, tocmai pentru a evita să stăm 14 zile în izolare, atât timp cât probabilitatea să mă debarasez de virus mai repede este mult mai crescută”, a declarat Valeriu Gheorghiță, la Digi24.ro.
Situația epidemiologică din ultima săptămână a impus revizuirea etsimărilor, a mai explicat acesta, fără a înainta un număr referitor:
„Nu ne aşteptăm să avem o situaţie bună. De altfel, evaluările predicţiei în ceea ce priveşte evoluţia epidemiologică în România ne arată că până la acest moment creşterea numărului de cazuri a fost mai rapidă decât ceea ce noi ne aşteptam, ca atare la jumătatea lunii septembrie ne aşteptăm să avem peste 2.000 de cazuri zilnice, în loc de 1.500-1600 cât estimam iniţial. Această estimare este pentru următoarele patru săptămâni, însă nu înseamnă că acesta va fi pragul maximal la care vom ajunge, este predicţia pe patru săptămâni pe care o putem face în momentul de faţă”, a explicat Valeriu Gheorghiţă.
C reșterea incidenței vine pe fondul nerespectării măsurilor de protecție și al răspândirii variantei Delta a SARS-CoV-2, a declarat Valeriu Gheorghiță: “Din păcate, vedem o mobilitate şi o interacţiune ridicată a persoanelor şi care este combinată cu o respectare foarte scăzută a măsurilor de prevenţie. Nu ne aşteptăm ca în perioada următoare evoluţia epidemiologică să fie mai bună, dimpotrivă, situaţia se va înrăutăţi pe fondul faptului că varianta Delta devine dominantă, inclusiv în ţara noastră. Vedem că în ultimele trei luni varianta Delta a ajuns deja la o pondere de peste 20% din totalul variantelor virale de îngrijorare care au fost depistate în urma testelor de secvenţiere, iar în urma secvenţierilor efectuate săptămânal, peste 95-96% din teste sunt pozitive pentru varianta Delta”.