Restructurarea guvernului operată la începutul acestei săptămâni aduce modificări inclusiv la nivelul instituţiilor administraţiei centrale. Din nou, o serie de instituţii-cheie sunt plimbate de la un minister la altul, în funcţie de interesul politic.
În şedinţa din 17 decembrie, guvernul înfiinţat o serie de Agenţii sau Autorităţi şi, important, a scos CNADNR de sub autoritatea SGG, structură care pierde şi controlul asupra Transgaz- Mediaş şi Transelectrica.
Modificările, în cele ce urmează:
Institutul Român de Comerţ Exterior
A fost înfiinţat Institutul Român de Comerţ Exterior, în subordinnea Ministerului Economiei. Institutul va prelua activităţile şi personalul Departamentului de comerţ exterior din cadrul ministerului dar şi activităţile şi personalul structurilor de specialitate din domeniul promovării turismului din cadrul Autorităţii Naţionale pentru Turism. Institutul va organiza sau va participa la misiuni economice, tărguri şi expoziţii, va realiza studii sau acţiuni de publicitate. Institutul va fi condus de un director general, numit de ministrul Economiei.
Compania Naţională de Autostrăzi
CNADNR a fost scos de sub autoritatea SGG– Departamentul pentru proiecte de infrastructură, şi mutată la Ministerul Transporturilor. Compania Naţională revine după aproape 2 ani la Transporturi, de unde a fost scoasă la începutul mandatului lui Relu Fenechiu pentru a fi trecută în subordinea lui Dan Şova, la Departamentul Marilor Proiecte.
Departamentul pentru Investiţii străine şi PPP
Odată cu trecerea CNADNR la Ministerul Transporturilor, Departamentul pentru proiecte de infrastructură, Investiţii străine, Parteneriat public-privat şi Promovarea exporturilor se reorganizează ca Departament pentru Investiţii străine şi Parteneriat public-privat.
Transgaz şi Transelectrica
SGG a pierdut în favoarea Ministerului Economiei controlul asupra procedurilor de selecţie a administratorilor SN Transgaz SA Mediaş şi CN Transelectrica, proceduri aflate în derulare în acest moment. Transelectrica şi Transgaz au ieşit din administrarea ministerului Economiei în martie 2013, fiind trecute la Finanţe. În februarie 2014, companiile Transelectrica (TEL) şi Transgaz (TGN) au fost trecute de la Ministerul Finanţelor (portofoliu deținut de PNL) la Secretariatul General al Guvernului (controlat de PSD). Explicația guvernului: ”se impune necesitatea monitorizarii directe, la nivelul conducerii Guvernului, a evoluţiei acestora (Celor două companii, n.red.), în consonanţă cu obiectivul naţional al asigurării independenţei energetice a României, neadoptarea măsurilor propuse fiind de natură să producă efecte negative pe termen mediu şi lung în acest domeniu fundamental al economiei.”
SGG a preluat de la Ministerul Finanţelor activitatea în domeniul sistemelor de control intern/managerial. Pentru organizarea acestei activităţi, SGG preia 10 posturi vacante, împreună cu fondurile aferente, de la Ministerul Finanţelor.
Noi autorităţi
A fost înfiinţată Autoritatea Naţională pentru Persoanele cu Dizabilităţi, prin preluarea activităţii în domeniu de la Ministerul Muncii. Autoritatea va fi condusă de un secretar de stat.
Au fost desfiinţate Inspecţia Muncii şi Agenţia Naţională pentru Plăţi şi Inspecţie Socială. În locul acestora va fi formată, prin comasare, o structură unică aflată în subordinea Ministerului Muncii denumită Agenţia Naţională pentru Inspecţia Muncii şi Securitate Socială. În subordinea noii agenţii vor fi create, la nivelul fiecărui judeţ şi al municipiului Bucureşti, direcţii judeţene de muncă şi securitate socială. Agenţia va fi condusă de un secretar de stat numit de premier la propunerea ministrului Muncii.