joi

25 aprilie, 2024

18 noiembrie, 2013

JP Morgan Chase trece o perioadă neagră. La trei zile după ce Moody’s i-a redus ratingul de la ”A2”, la ”A3”, Wall Street Journal a anuțat că gigantul bancar american va plăti despăgubiri de 4,5 miliarde de dolari către 21 de mari instituţii financiare, pentru a rezolva litigiile de pe piaţa creditelor ipotecare în perioada premergătoare crizei financiare.

Printre cele 21 de instituţii se numără BlackRock şi Pacific Investment Management Co., două dintre cele mai mari fonduri de investiţii financiare la nivel mondial, grupul de asigurări MetLife şi Goldman Sachs Asset Management.

Acelaşi grup de investitori au obţinut anterior 8,5 miliarde de dolari de la Bank of America, care a fost vizată de acuzaţii similare.


Astfel, nota de plată a JPMorgan s-ar putea ridica la aproape 20 miliarde de dolari pentru a stinge numeroasele litigii intentate în ultimii ani împotriva băncii.

În octombrie, banca a ajuns la un acord cu Fannie Mae şi Freddie Mac, cooperativele de finanţare ipotecară din SUA, care vor primi 5,1 miliarde de dolari pentru a renunţa la litigii. Alte 9 miliarde de dolari ar putea merge la stat, sub formă de amenzi şi daune, pentru a stinge investigaţia Departamentului Justiţiei.

Dacă toate aceste înţelegeri se vor materializa, banca va mai deţine rezerve de 11 miliarde de dolari şi va rămâne cu o expunere de până la 16 miliarde de dolari pe litigii legate de piaţa creditelor ipotecare, potrivit estimărilor Sanford C. Bernstein.

Moody’s Investors Service a coborât acum trei zile ratingurile de credit a patru mari bănci americane, Morgan Stanley, Goldman Sachs, JPMorgan şi Bank of New York Mellon, considerând că probabilitatea intervenţiei guvernului SUA în sprijinul acestora într-o situaţie de criză a scăzut.


Astfel, ratingul Goldman Sachs a fost coborât de la „A3” la „Baa1”, JPMorgan de la „A2” la „A3”, Morgan Stanley de la „Baa1” la „Baa2”, respectiv Bank of New York de la „Aa3” la „A1”.

Noi reglemetări privind falimentul bancar: statul nu mai plătește

Autorităţile americane de reglementare a sectorului bancar lucrează la un proiect prin care doresc să legifereze restructurarea sau lichidarea ordonată a băncilor, oricât de mari, fără a fi necesară utilizatea de fonduri publice. Astfel, prăbuşirea unei bănci ar genera pierderi pentru investitori şi ar putea presupune convertirea obligaţiunilor în capital.

„Considerăm că autorităţile americane de reglementare bancară au făcut progrese semnificative în ceea ce priveşte stabilirea unui cadru credibil de rezoluţie a unei bănci mari ajunse în situaţie de criză. În loc de a utiliza fonduri publice pentru a salva o astfel de instituţie, anticipăm că creditorii holdingurilor bancare vor participa la o procedură de bail-in şi astfel vor suporta cea mai mare parte din povara recapitalizării unei bănci aflate în dificultate”, a declarat într-un comunicat Robert Young, director în cadrul Moody’s.

Diferenţa dintre randamentul obligaţiunilor în dolari emise de băncile americane şi costul titlurilor de stat SUA cu maturitate similară a scăzut în acest an cu 0,29 punce procentuale, la 1,38 puncte procentuale. În acelaşi timp, finanţarea prin obligaţiuni costă companiile americane cu 1,46 puncte mai mult decât obligaţiunile guvernamentale, în scădere cu 0,08 puncte procentuale faţă de finele anului trecut.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: