duminică

14 iulie, 2024

16 februarie, 2021

Procurori de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 2 și polițiști bucureșteni fac percheziții marți la Institutul Oncologic Fundeni într-un dosar ce vizează presupuse fraude cu medicamente compensate pentru bolnavii de cancer.

Procurorii investighează infracțiuni de înșelăciune, fraudă informatică, fals intelectual și substituire de produse, conform Agerpres, într-un dosar referitor la fraudarea mecanismului prin care medicamente extrem de scumpe sunt decontate de la bugetul statului pentru bolnavii oncologici.

Un dosar asemănător a fost anchetat, la Institutul Clinic Fundeni, în 2014, când mai mulți medici au fost reținuți pentru că au semnat aproximativ 1.100 de rețete false, pentru bolnavi care nu existau. Rețetele erau decontate prin intermediul unui lanţ de farmacii, ce aparţine de SC Sibpharmamed SRL.


În acest caz, prima sentință a fost pronunțată abia anul trecut. Ilie Vonica, fondatorul grupului farmaceutic Polisano, s-a sinucis în 2014, după izbucnirea scandalului, iar soția sa, Ioana Vonica, a fost condamnată anul trecut, de Tribunalul Bucureşti, la cinci ani de închisoare cu executare pentru înşelăciune, evaziune fiscală şi spălare de bani. Femeia a fost condamnată la 5 ani închisoare pentru înşelăciune în formă continuată (1.100 de acte materiale şi un prejudiciu de 8.322.776 lei în dauna CASMB), 4 ani închisoare pentru evaziune fiscală în formă continuată (74 de acte materiale şi un prejudiciu la bugetul consolidat al statului de 1.727.372 de lei) şi 4 ani închisoare pentru spălarea banilor în formă continuată (29 de acte materiale şi o sumă spălată de 8.322.776 lei), fapte săvârşite în perioada octombrie 2008 – decembrie 2010. Pedepsele s-au contopit, fără niciun spor de pedeapsă.

Trei medici de la Spitalul Fundeni – Otilia Fănica Georgescu, Aristica Poenaru Smântână şi Emilia Niculescu-Mizil – au primit câte patru ani închisoare cu executare pentru complicitate la înşelăciune, iar Anca Mariana Hotinceanu şi Alina Ioana Mănescu, diriginţi de farmacie, au primit câte trei ani închisoare cu suspendare.

Cele 1.100 de rețete au creat Casei Naționale de Sănătate a Municipiului București (CNSMB) un prejudiciu de 8,322 milioane de lei.

În România, când piața medicamentelor din România a fost de 2,7 miliarde de euro, iar costul tratamentului unui bolnav de cancer era de aproximativ 2.700 de euro.


Piața medicamentelor oncologice a crescut cu 160%, în intervalul 2004 – 2014. Conform datelor Coaliției Europene a Pacienților cu Cancer, în România, în perioada 2008 – 2013, mai mult de  25 de tratamente pentru cancer nu erau disponibile sau nu erau suficiente.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: