Președintele Consiliului Județean Brăila, Gheorghe Bunea Stancu, a fost ridicat joi dimineața de către procurori şi dus la sediul DNA din Galaţi, după ce anchetatorii au făcut percheziţii la mai multe adrese, printre care şi la locuinţa şefului CJ şi la sediul Consiliului.
Perchezițiile au loc într-un nou dosar de corupţie deschis pe numele lui Gheorghe Bunea Stancu (PSD), care este acuzat în acest ultim caz de abuz în serviciu şi conflict de interese.
„Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Galați efectuează cercetări într-o cauză penală ce vizează suspiciuni privind săvârșirea, în perioada 2009-2010, a unor infracțiuni asimilate celor de corupție, de către funcționari publici, cu funcții de conducere în plan local”, a anunţat vineri un comunicat DNA.
Dosarul se referă la mai multe contracte atribuite de CJ Brăila, prin licitaţii aranjate, unor firme apropiate lui Gheorghe Bunea şi care au obţinut majoritatea lucrărilor pe bani publici din judeţ. Una dintre aceste firme ar fi controlată chiar de preşedintele CJ Brăila.
Anchetatorii susţin, conform surselor citate, că licitaţiile s-au desfăşurat astfel încât firmele respective, trei la număr, să fie declarate câştigătoare.
Potrivit agenţiei MEDIAFAX, la licitaţia pentru contractul având ca obiect „Lucrări de reabilitare, amenajare şi modernizare spaţii medicale” s-au înscris patru ofertanţi. Deşi niciunul dintre aceştia nu îndeplinea condiţiile prevăzute în caietul de sarcini şi documentaţia de atribuire, comisia de evaluare a ofertelor a decis respingerea ofertei depuse de societatea comercială care oferea preţul cel mai mic, unul inferior celui oferit de firma controlată de Bunea Stancu.
Astfel, arată aceleaşi surse, a fost inevitabilă declararea firmei controlate de Bunea Stancu drept câştigătoare, întrucât celelalte două firme ofertante aveau preţuri mai mari decât cel oferit de aceasta.
Un alt contract, pentru reabilitarea a trei drumuri judeţene, a fost atribuit unei firme din Galaţi, deşi un alt ofertant, din Bucureşti, oferise preţul cel mai mic – criteriul principal de evaluare a ofertelor.
Potrivit surselor MEDIAFAX, anchetatorii susţin că asta s-a întâmplat urmare a interpretării în mod voit a condiţiilor de calificare în favoarea firmei din Galaţi. Mai precis, oferta firmei bucureştene a fost declarată neconformă şi inacceptabilă, deoarece aceasta „nu a făcut dovada deţinerii unei staţii de producţie a mixturilor asfaltice cu fibre de celuloză, la distanţa luată în calcul în devizul prezentat autorităţii contractante”. Asta deşi, spun tot anchetatorii, firma din Capitală „a menţionat că transportul mixturii asfaltice se face de la Buzău, şi nu de la Jilava (aşa cum se menţiona în oferta depusă), fapt ce a influenţat oferirea celui mai mic preţ, membrii comisiei de evaluare a ofertelor au apreciat că aceste precizări sunt de natură a modifica propunerea tehnică”.