Procurorii de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti şi ofiţeri de la Direcţia Generală Anticorupţie efectuează, miercuri, percheziţii în birourile unor medici de la Institutul de Pneumoftiziologie „Marius Nasta”, într-un dosar de corupţie.
Pe parcursul anilor 2022 – 2023, mai mulţi medici din cadrul Institutului de Pneumoftiziologie „Marius Nasta”, Bucureşti au primit, în mod repetat, diverse sume de bani şi bunuri de la diferiți pacienți ai acestui spital, în legătură cu exercitarea atribuțiilor de serviciu (efectuarea controalelor pre şi postoperatorii şi realizarea intervențiilor chirurgicale), conform unui comunicat al DGA.
Au fost efectuate investigații financiare, din care au rezultat diferențe semnificative dintre veniturile licite şi averea unora dintre medicii vizați de cercetări.
31 de persoane din 12 județe sunt duse la audieri.
Comunicatul DGA:
La data de 20.09.2023, procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti împreună cu ofițeri de poliție din cadrul Direcției Generale Anticoruptie efectuează 4 percheziții domiciliare (două dintre acestea în cadrul Institutului de Pneumoftiziologie „Marius Nasta”, București), în cadrul a două dosare penale în care se efectuează cercetări sub aspectul comiterii infracțiunilor de luare de mită şi dare de mită.
În cele două cauze s-a reținut că, pe parcursul anilor 2022 – 2023, mai mulţi medici din cadrul Institutului de Pneumoftiziologie „Marius Nasta”, Bucureşti au primit, în mod repetat, diverse sume de bani şi bunuri de la diferiți pacienți ai acestui spital, în legătură cu exercitarea atribuțiilor de serviciu (efectuarea controalelor pre şi postoperatorii şi realizarea intervențiilor chirurgicale).
De asemenea, au fost efectuate investigații financiare, din care au rezultat diferențe semnificative dintre veniturile licite şi averea unora dintre medicii vizați de cercetări, urmând a fi dispuse măsurile legale care se impun.
La sediul Parchetului de pe lângă Tribunalul București şi la sediile din 12 județe ale Direcției Generale Anticoruptie sunt conduse, în vederea audierii, un număr de 31 de persoane despre care există suspiciunea că sunt implicate în desfășurarea activităților infracționale.
Cercetările sunt continuate de către Parchetul de pe lângă Tribunalul București și Directia Generală Anticoruptie.
Suportul de specialitate a fost asigurat de către Directia Generală Anticoruptie.
Facem precizarea că punerea în mişcare a acţiunii penale şi dispunerea măsurilor preventive reprezintă etape ale procesului penal reglementate de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activităţi care nu pot, în nicio situaţie, să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.
Amintim că luni dimineaţa procurorii DNA au efectuat percheziţii la Administraţia Spitalelor Bucureşti, instituție aflată în subordinea Primăriei Capitalei, într-un dosar de corupție legate de achiziții publice.
Vizat de anchetă este directorul general adjunct al instituţiei, Cristian Plută, care ar fi luat mită, în două tranşe, 20.000 de euro, respectiv 300.000 de lei.
”Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Secţia de combatere a corupţiei efectuează cercetări într-o cauză penală ce vizează suspiciuni privind săvârşirea unor infracţiuni de corupţie şi asimilate celor de corupţie, comise în perioada aprilie – august 2023, în legătură cu încheierea unor contracte de achiziţie publică şi cu numirea unor persoane în funcţii de conducere a unor unităţi spitaliceşti de pe raza municipiului Bucureşti”, a anunțat DNA.
Directorul adjunct Cristian Plută, a fost arestat, marţi, pentru 30 de zile, de către magistraţii Curţii de Apel Bucureşti. De asemenea, s-a mai emis mandat de arestare pentru o persoană fizică – Silviu Stăncilă, acuzată de comiterea mai multor infracţiuni. Managerul Spitalului Colentina, George-Mirel Cristescu, a fost plasat în arest la domiciliu.
****