luni

11 decembrie, 2023

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

15 decembrie, 2014

Gruparea de evaziune fiscală, în cazul căreia DIICOT a făcut, luni dimineaţă, mai multe percheziţii, ar fi înfiinţat peste 100 de firma “fantomă”, prejudiciul produs fiind estimat la 27 de milioane de euro.

Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) au făcut 37 de percheziţii în Bucureşti şi judeţele Ilfov şi Iaşi, la membrii unei grupări infracţionale organizate, într-un dosar în care se fac cercetări pentru evaziune fiscală, spălare de bani, folosirea şi prezentarea de documente ori declaraţii false, care au ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunităţilor Europene sau din bugetele administrate de acestea ori în numele lor, fals în înscrisuri sub semnătură privatăa şi uz de fals.

Surse din cadrul DIICOT au precizat, pentru Mediafax, că percheziţii au fost făcute şi la sediul Ministerului Fondurilor Europene. Anchetatorii ridică de la MFE mai multe calculatoare, unde ar fi salvate documente în legătură cu solicitarea ilegală de accesare a unor fonduri europene.


La sediul DIICOT Bucureşti vor fi duse pentru a fi audiate 100 de persoane, urmând ca procurorii să decidă dacă vor fi luate măsuri preventive în cazul suspecţilor. În acest dosar, procurorii au dispus începerea urmăririi penale şi faţă de mai multe persoane juridice.

Comunicat DIICOT- cum acţiona gruparea

DIICOT arată, într-un comunicat de presă, că în perioada 2010-2014, în zonele Bucureşti-Ilfov şi Moldova a acţionat un grup infracţional organizat care a funcţionat pe paliere, cu structură piramidală, fiecare membru având “atribuţii clare şi precis determinate”. Gruparea acţiona coordonat, în scopul săvârşirii infracţiunilor de evaziune fiscala, spălare de bani, înşelăciune, obţinerea frauduloasă de fonduri europene, fals în înscrisuri sub semnătură privată şi uz de fals.

Potrivit procurorilor, pentru a nu plăti obligaţiile fiscale către bugetul de stat, gruparea ar fi înfiinţat şi utilizat societăţi comerciale pe numele unor “persoane modeste material şi cu un nivel minim de educaţie, în special din zonele rurale din Moldova şi din Republica Moldova, manipulabile”.

Aceste persoane, susţin anchetatorii, erau controlate de către membrii grupării. Firmele “fantomă” derulau activităţi subscrise în special obţinerii de resurse financiare consistente din activităţi evazioniste, respectiv livrări fictive de bunuri şi servicii către societăţi comerciale controlate de diverse structuri infracţionale.


Gruparea este suspectată şi de spălare de bani, prin preluarea de bani cash de la diverşi “clienţi”, depunerea acestora în conturi bancare aparţinând firmelor controlate de către liderul grupului infracţional, urmată de repunerea acestora la dispoziţia “clienţilor”.

Anchetatorii fac cercetări şi pentru înşelăciune, având suspiciuni că membrii grupării ar fi fraudat instituţii bancare, prin contractarea unor credite, în baza unor acte falsificate, şi nerambursarea acestora.

Procurorii DIICOT au ajuns, în urma investigaţiilor, şi la concluzia că firmele sunt suspecte de infracţiuni împotriva intereselor financiare ale Uniunii Europene, prin obţinerea, în baza unor acte falsificate, de fonduri financiare nerambursabile, în cadrul unor programe de finanţare.

De asemenea, există şi suspiciuni de fals în înscrisuri sub semnătura privată, prin falsificarea documentelor necesare înfiinţării şi utilizării societăţilor comerciale şi a operaţiunilor comerciale şi financiare aferente, dar şi de uz de fals, prin folosirea documentelor falsificate în scopul producerii de consecinţe juridice.

Anchetatorii susţin că activitatea membrilor grupării infracţionale ar fi “îmbrăcat forme transfrontaliere”, fiind înfiinţate, de către liderul grupării, societăţi comerciale şi în alte state europene, cum ar fi Austria, sau societăţi off-shore.

Conform procurorilor, prejudiciul în acest caz se ridică la aproximativ 27 de milioane de euro. Alţi aproximativ 20 de milioane de euro reprezintă prejudiciul în cazul tentativei la infracţiuni privind fraude cu fonduri europene.

Percheziţiile au fost făcute de procurorii DIICOT Bucureşti, ofiţeri de poliţie judiciară de la Brigăzile de Combatere a Criminalităţii Organizate Bucureşti, Iaşi, Cluj, Piteşti, Ploieşti, Bacău, Serviciile de Combatere a Criminalităţii Organizate Buzău, Vrancea şi Caraş-Severin, şi jandarmi. Acţiunea a fost sprijinită de Serviciul Român de Informaţii.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket
Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

A apărut nr. 80 (al 21-lea, socotindu-se în sens invers)

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: