duminică

22 mai, 2022

Dan Armeanu (ASF): Fondurile de pensii private au recuperat pierderile conjuncturale de la începutul crizei Covid

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

6 noiembrie, 2020

Fondurile de pensii private au înregistrat rentabilităţi real pozitive pentru participanţi la finalul lunii septembrie, chiar și în condițiile adverse ale pandemiei, potrivit unei analize prezentate, vineri, de Dan Armeanu, vicepreședintele Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) responsabil cu acest segment de piață.

Pentru că au expunere preponderent locală și regională, și au portofolii optimizate, „fondurile de pensii administrate privat din România au reușit să gestioneze eficient criza, astfel încât la finalul Trimestrului 3 / 2020 ratele de rentabilitate au fost real pozitive”, spune un comunicat ASF.

După corecțiile masive din martie, care au coborât rata medie ponderată de rentabilitate a fondurilor de pensii private, aceasta a crescut ulteior până la 4,7503%, la 30 septembrie 2020, depășind nivelul consemnat la începutul anului, potrivit analizei citate.


„Evoluția ulterioară pozitivă a pieței financiare (acțiuni, titluri cu venit fix) după anunțarea și implementarea unor măsuri de sprijinire a economiei a permis recuperarea pierderilor anterioare”, spune Dan Armeanu.

Analiza oficialului ASF remarcă superioritatea detașată a randamentelor pensiilor private față de rata medie a inflației pe ultimii 5 ani, de 2,42%, ca și faptul că sunt „mult peste dobânzile aferente depozitelor bancare”.

Fondurile de pensii facultative cu risc mediu au înregistrat o scădere conjuncturală de scurtă durată în martie și au recuperat integral scăderea, dar au reușit la final de septembrie o rată medie ponderată de rentabilitate de 4,1255%, peste rata medie a inflației din ultimii 5 ani.
Astfel că, participanții beneficiind de randamente real pozitive, conchide oficialul ASF.


„În ciuda volatilităţii ridicate şi a ajustărilor de preţuri ale activelor financiare, de la sfârşitul Trimestrului 1 şi la începutul Trimestrului 2, fondurile de pensii private au reuşit să minimizeze impactul negativ al pandemiei asupra valorii activelor aflate în gestiune şi să înregistreze, la final de septembrie, rentabilităţi real pozitive pentru participanţi”, a precizat vicepreşedintele ASF.

Pentru fondurile de pensii, corecțiile sunt doar conjuncturale

În concluzie, scăderile de rentabilitate ale fondurilor de pensii înregistrate în perioada de resticții maxime sunt considerate conjuncturale, „bazate pe sentiment și au fost cu mult mai reduse decât cele înregistrate de piețele financiare, datorită optimizării structurii portofoliilor.

„Pe măsură ce piețele și-au revenit, fiind influențate de deciziile guvernelor și băncilor centrale, fondurile de pensii au recuperat integral scăderile respective și mai mult, în septembrie, se situează peste valorile înregistrate la începutul anului”.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

Nu sunt excluse eventuale noi corecții în funcție de instituirea de noi restricții de circulație, care să ducă la perioade cu volatilități ridicate și scăderi conjuncturale. „Cu toate acestea, efectele asupra fondurilor de pensii vor fi limitate datorită diversificării și gestionării prudente a portofoliilor”, conchide Dan Armeanu.

 

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Andrew Kenningham (foto), economist-şef pentru Europa la Capital Economics, explică într-un interviu pentru CursdeGuvernare cum va reseta războiul obiectivele şi strategiile de dezvoltare pe care UE le bătuse...

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: