vineri

21 ianuarie, 2022

Pensia medie pentru limită de vârstă a atins pragul de 1.800 lei. Femeile primesc trei sferturi din ce încasează bărbații

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

10 august, 2021

cumul <a class=pensie salariu” width=”300″ height=”176″ />Pensia medie pentru limită de vârstă a atins pragul de 1.800 lei în luna iulie 2021, potrivit datelor publicate de Casa Națională de Pensii Publice. Este o valoare cu aproape 15% mai mare față de aceeași lună a anului precedent, când se situa la 1.566 lei, și a reprezentat aproximativ 51% din cel mai recent venit salarial mediu net comunicat de INS.

Numărul de beneficiari pentru care s-a calculat acest indicator, mult mai relevant decât amestecarea cu alte tipuri de venituri calificate drept pensii (invaliditate, urmași etc.), a fost de 3.654.769 persoane, dintre care 2.034.593 femei (aproximativ 4 din 7). De reținut, însă, au fost incluse în calcul și persoanele în vârsta care nu au îndeplinit stagiul minim de cotizare.

Precizarea are importanță deoarece în cazul salariaților este vorba despre persoane care lucrează aproape integral cu program complet, ceea ce afectează compararea veniturilor. În plus, sumele prezentate nu reprezintă doar banii în mână, precum la pensionari, ci și echivalentul în bani al unor beneficii oferite de angajatori, care ar corespunde cu facilitățile oferite de stat pentru pensionari, mai greu de cuantificat dar cu efect important în nivelul lor de trai.


Relevant pentru diferențele de gen, dincolo de faptul că sunt mult mai multe femei care mai ajung să beneficieze de pensie decât bărbați, este ecartul pronunțat între nivelul mediu al pensiei la bărbați (2.093 lei, adică 60% din salariul mediu pe economie) și la femei (1.567 lei, respectiv doar 45% din salariul mediu pe economie).

România fiind recunoscută drept o țară europeană în care diferențele de plată pentru aceeași muncă sunt minore în funcție de sex, rezultă că duratele de muncă diferă semnificativ iar slujbele ocupate sunt net diferite. Asta dincolo de faptul că, paradoxal, stagiul de cotizare legal mai mic în ani de muncă la care se raportează punctajul cumulat favorizează în prezent obținerea unui cuantum mai mare al pensiei lunare de către femei în raport cu bărbații.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

De aceea, faptul că femeile primesc în medie 75% din cât încasează bărbații și constituie principala categorie care are probleme cu sărăcia cronică la bătrânețe ar trebui analizat mai atent. Iar măsurile de prevenție luate din timp, dincolo de revenidicările care ridică pensia tuturor pentru a compensa veniturile relativ reduse față de salarii doar în cazul unora.

Asta pornind chiar de la nivelul de educație și de pregătire profesională. Interesant, în cazul pensionării anticipate, dincolo de faptul bizar că nivelul mediu este cu peste o cincime mai mare decât în cazul limitei de vârstă (pensionarii tineri au pensii semnificativ mai mari decât cei în etate) se poate observa că diferența între bărbați și femei este cu mult mai redusă (cu o medie de 2.102 lei, acestea au 92% din venitul, situat la 2.282 lei, al acestora).


Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

 ”Nu știm ce și unde vom fi atunci: dar timp de 25 de ani, această publicație trimestrială (format A4, peste 200 de pagini într-o realizare premium) va...

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar:

rrr