joi

25 aprilie, 2024

29 august, 2020

Guvernul ia în discuție din nou, luni, ordonanța de urgență prin care aprobă Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), fără de care România nu va putea accesa fondurile europene rambursabile și nerambursabile din cadrul Mecanismului de Redresare și Reziliență (MRR).

Proiectul de ordonanță privind PNRR a mai fost programat pentru ședința de guvern din 19 august, iar  acum Executivul recunoaște implicit că este în criză de timp.

Primul draft al PNRR trebuie să fie gata în luna octombrie 2020 pentru ca mai apoi negocierile să se deruleze până în luna aprilie 2021 în vederea emiterii deciziei Comisiei Europene de aprobare a planului national


„Perioada de elaborare a planului național de relansare și reziliență este relativ scurtă iar pentru aceasta este necesară implicarea de resurse umane specializate astfel încât planul național să poată fi elaborat la termenul asumat” – se spune în reambulul proiectului de OUG.

României îi sunt alocate prin acest mecanism 30,4 miliarde euro, din care 13,7 miliarde euro sub formă de granturi și 16,6 miliarde euro sub formă de împrumuturi .

(Citiți și: „OUG pentru documentul indispensabil absorbției de bani europeni: Planul Național de Redresare și Reziliență”)

Proiectele de investiții trebuie contractate și implementate până la 31 decembrie 2022 în proporție de 70% din valoarea granturilor și, în acest scop, „este necesară actualizarea/elaborarea de urgență a documentațiilor tehnico-economice, astfel încât să poată fi până la termenul prevăzut în propunerea de Regulament al Parlamentului European și al Consiliului de instituire a MRR.

Diferența de 30% din valoarea granturilor trebuie acoperită prin contracte implementate până la data de 31.12.2023, potirivt docuemtului citat.

Proiecte vechi și noi


Un proiect nou din agenda ședinței de guvern de luni este proiectul de OUG privind Programul de finanțare „ELECTRIC UP“ de finanțarea a IMM-urilor și a domeniului HORECA pentru instalarea de panouri fotovoltaice și a staţiilor de reîncărcare pentru vehicule electrice şi electrice hibrid plug-in.

(Citiți și: „”Electric Up” – program special de finanțare a IMM-urilor din HoReCa”)

Un proiect mai vechi reprogramat  pentru luni este cel de ordonanță privind mecanismele fiscale de stimulare a companiilor care ajung și își mențin capitalul propriu pozitiv.

(Citiți și: „Planul de relansare: Bonificații la plata impozitului pe profit pentru firmele cu capital propriu pozitiv”)

Totodată,   Guvernul va discuta  și un Memorandum privind  aanjamentele instituționale pentru stabilirea poziției naționale și reprezentării  României în Grupul de experți al statelor membre pentru finanțarea durabilă în vederea  implementării Regulamentului (UE) 2020/852 privind instituirea unui cadru de facilitare a investițiilor durabile.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: