marți

16 aprilie, 2024

14 februarie, 2013

PDL şi PPDD au depus la Curtea Constituţională sesizarea privind proiectul de modificare a Statutului parlamentarilor, adoptat miercuri de plenul comun al celor două Camere, a declarat, joi, liderul grupului parlamentar al PDL din Senat, Cristian Rădulescu, citat de Mediafax.

Rădulescu a precizat că sesizarea depusă joi la CCR este semnată de 24 de parlamentari PDL şi unul de la PPDD.

Contestația PDL și PPDD se referă la majorarea de la 15 la 45 de zile a termenului până la care un parlamentar poate ataca în instanță un raport de incompatibiliatte al Agenției Naționale de Integritate.

Motivele invocate de PDL și PPDD:

  • Este ”în afara normelor constituţionale” termenul de 45 de zile pe care modificarea la Statut îl introduce, termen în care un parlamentar poate să conteste un raport al Agenției Naționale de Integritate şi care ar determina în mod obişnuit demisia parlamentarului respectiv.
  • Temeiul în baza căruia s-a atacat Statutul parlamentarilor se referă la articolul 16 din Constituţie, care prevede că în România nu există privilegii, că toţi cetăţenii sunt egali în faţa legii şi că nimeni nu este deasupra legii.
  • La articolul 21 al Constituției, referitor la principiile Dreptului în România, se specifică că părţile în România au dreptul la un proces echitabil într-un termen rezonabil.
  • Prin introducerea acestui termen de 45 de zile se creează o diferenţiere faţă de celelalte categorii de persoane cu funcţii publice care sunt supuse controlului ANI şi care sunt în continuare sub incidenţa unui termen de 15 zile.


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: