luni

15 iulie, 2024

1 martie, 2011

Reprezentanţii aripii reformiste din PDL , Monica Macovei, Sever Voinescu şi  Cristian Preda au reuşit să impună luni, pe agenda Biroului Permanent al partidului, discutarea și aprobarea unei prevederi statutare prin care, la Convenţia Naţională din luna mai să poată candida la funcţii de conducere şi  membrii cu mai puţin de cinci ani vechime în partid.

”Împreună cu Monica Macovei şi Sever Voinescu am cerut o derogare ca la congresul din mai să poată conduce o moţiune şi o persoană care nu are cinci ani vechime. Pornind de la această modificare, s-a ajuns la ideea că BPN va face această propunere Consiliului Naţional de Coordonare, astfel încât să se poată ca la viitoarea întrunire a Convenţiei această condiţie de vechime să fie lăsată la o parte”, a declarat europarlamentarul Cristian Preda, după şedinţa de la partid.

Toader: Nici să candideze cineva de pe stradă

Propunerile reformiştilor trebuie să treacă şi de Consiliul Naţional de Coordonare din 5 martie, dar până atunci vechii „grei ” ai PDL au început să amendeze declarativ modificările.  ”Nu trebuie oprit nimeni, dar nici cineva de pe stradă să candideze”, a afirmat liderul deputaţilor PDL, Mircea Toader, citat de MEDIAFAX.


Mai mult, fostul ministru al Justiţiei Monica Macovei a reuşit să impună condiţiile anticorupţie, de dezinfectare a partidului, cerute explicit şi insistent de liderul de la Cotroceni, Traian Băsescu, cu riscul de a fi criticat de opoziţie pentru implicarea în problemele interne ale PDL.

Astfel, conform unei  noi prevederi statutare iniţiate de Macovei, arestarea preventivă, trimiterea în judecată sau condamnarea unui membru PDL pentru fapte penale poate duce la suspendarea din partid pe o perioadă de trei ani sau la excludere.

Deşi niciunul dintre cei trei reformişti nu şi-a anunţat candidatura oficial la şefia PDL, Cristian Preda a spus, luni, că unul dintre ei va susţine o moţiune în partid, care să conţină măsurile anti-penali, o moţiune de acest fel fiind în mod normal introdusă de un candidat la şefia partidului.

Miza pentru Convenţia Naţională: intrarea în competiție a beneficiarilor dispensei de vechime


Un promotor al ideii de curăţire a PDL, Traian Băsescu nu s-a exprimat tocmai ca un susţinător al exceptării de la criteriul de vechime în partid pentru candidatura la primele funcţii, în cazul distinct al ministrului de Externe, Teodor Baconschi.
”Cred că a avut dreptate Berceanu. Nu cred că-i cazul să anunţi ce funcţie vrei, fiindcă, pe de o parte, arăţi că nu înţelegi nimic din funcţionarea unui partid, pe de altă parte, poate că funcţia de prim-vicepreşedinte e greu de acordat cu dispensă de vechime”, declara, acum duă săptămâni, şeful statului, într-un interviu acordat ziarului  România liberă.
Băsescu a facut această declaraţie după ce Baconschi se autopropusese implicit, într-un interviu, pentru funcţia de prim-vicepreşedinte al partidului, fapt care a stârnit mirare între garda veche a partidului, care a reacţionat prin vocea lui Radu Berceanu. ”Domnul Baconschi este un om căruia eu nu am ce să îi reproşez, dar nu sunt foarte convins că ştie în clipa asta cam ce înseamnă să conduci un partid, să fii prim-vicepreşedinte. Mi se pare foarte corect ca să poată să fie preşedinte sau într-o conducere naţională persoane care totuşi au un pic de experienţă şi de legătură”, a comentat, la acea vreme, Berceanu.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: