marți

23 iulie, 2024

4 martie, 2011

Şefii organizaţiilor PDL au respins în unanimitate, la colegiul director de vineri seara, ca în statutul partidului să fie stipulată suspendarea automată a membrilor de partid care sunt trimişi în judecată. Propunerea făcea parte din masurile de integritate propuse de Monica Macovei, Cristian Preda şi Sever Voinescu.

Prevederile privind suspendarea membrilor PDL trimişi în judecată vor fi prevăzute într-un cod etic, nu în Statutul partidului, care va fi modificat de Consiliul Naţional de Coordonare, a decis vineri Colegiul Director al formaţiunii politice democrat-liberale.
”De principiu, acest lucru urmează să fie stabilit în codul etic”, a spus purtătorul de cuvânt al PDL, după Colegiul Director al PDL. Tot în viitorul cod etic al PDL va fi stabilită şi demiterea din funcţiile de partid a celor cercetaţi penal, a mai susţinut deputatul. El susţinut, totuşi, că sancţiunile din partid vor ţine mai degrabă de Statut. 

”Până la urmă, a rămas, în ceea ce priveşte partea de sancţiuni, mai degrabă s-a optat către actualul Statut al PDL, care este cuprinzător, alte chestiuni urmează să fie reglementate în acest cod etic, care, din punctul nostru de vedere, este o premieră pe scena politică românească şi care arată că PDL, spre deosebire de celelalte partide, are o preocupare serioasă în aceste chestiuni”, a declarat Voinescu, unul dintre cei care au susţinut măsurile de integritate, propuse de Monica Macovei.


Autosuspendarea membrilor PDL va fi prevăzută ca un drept, nu ca o obligaţie, în cazurile în care aceştia au probleme cu legea. „Până la urmă este o chestiune de onoare”, a motivat Voinescu.
 
Udrea: Suspendarea din PDL, aplicată şi la plângerea sau urmărirea penală, imaginea contează
 
Preşedintele PDL Bucureşti, Elena Udrea, a susţinut că la şedinţa de vineri ar fi fost înăsprită sancţiunea suspendării, astfel încât să se aplice şi celor care sunt doar urmăriţi sau reclamaţi penal, nu numai democrat-liberalilor trimişi în judecată.
Principalul criteriu al pedepsei va fi legat de gradul în care ar fi afectată imaginea partidului în urma acţiunilor penale.
”A fost aprobată (sancţiunea – n.n.) într-o altă formă, care dă dreptul partidului să-i suspende pe cei care ar avea doar începută urmărirea penală sau doar o plângere la Parchet, în funcţie de cât de mult este afectată imaginea partidului”, a spus Udrea, după Colegiul Director al PDL.
Aceste pedepse vor fi aplicate de Comisia de integritate a partidului, a precizat ministrul Dezvoltării Regionale şi Turismului.
 
CNC va acorda derogările de vechime pentru candidaturi
 
Măsurile de integritate nu vor fi decise acum, ci viitoarea conducere a partidului, care va fi votată la Convenţia Naţională din luna mai, va elabora codul etic.
”S-a luat decizia ca viitoarea conducere a partidului să fie mandatată să elaboreze un proiect de cod etic care va sistematiza mai bine obligaţiile etice ale unui membru al PDL”, a precizat Sever Voinescu.
 
Însă pentru a-şi impune propunerile anticorupţie, tridentul Macovei-Preda-Voinescu au nevoie şi de derogarea de vechime care le-ar permite să candideze pentru şefia partidului, la Convenţia Naţională din luna mai.
 
Consiliul Naţional de Coordonare al PDL va mandata, sâmbătă, Colegiul Director să acorde eventuale derogări de la condiţia statutară de vechime.   
”În condiţiile în care un membru al PDL care nu îndeplineşte condiţiile de vechime, cea de cinci ani, şi ar dori să propună o moţiune la Convenţia Naţională, va putea obţine această derogare din partea Colegiului Director”, a explicat Sever Voinescu.


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Sâmbătă seară ne-a trecut tuturor – nu numai lui Donald

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: