Confederaţia Naţională a Patronatului Român (CNPR) cere public Ministerului Finanţelor şi Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală să ia toate măsurile necesare pentru încetarea acţiunilor ”injuste” la adresa profesiilor liberale şi a celor care le practică.
CNPR a emis vineri un comunicat în care constată “cu regret şi îngrijorare, refuzul injust al acestor autorităţi de a aplica, în litera şi spiritul legii, normele stabilite prin HG 44/2004, care exclud de la reconsiderarea prevazută de art. 7 alin. (1) pct. 2.1. din Codul Fiscal veniturile realizate în cadrul profesiilor liberale.”
cursdeguvernare.ro a relatat în luna octombrie despre conţinutul “Îndrumarului de control” realizat în august de conducerea ANAF, document prin care inspectorii de control sunt sfătuiţi să reconsidere contractele Persoanelor Fizice Independente, să recalculeze contribuţiile sociale aferente contractelor şi să impună amenzi şi penalităţi atât PFI cât şi societăţilor cu care acestea au contracte.
(Citiţi şi “O sursă de compensare a reducerii CAS: meseriile liberale. Ministerul Finanțelor trimite Fiscul să taxeze de la PFI rezultatele a 4 ani de ambiguitate legislativă”)
În cele ce urmează, comunicatul CNPR:
“Confederaţia Naţională a Patronatului Român îşi exprimă public dezacordul faţă de acest refuz, în contextul în care nota de fundamentare a normelor care instituie această excepţie (notă avizată de Ministerul Finanţelor), comunicatul de presă ANAF din septembrie 2010, precum şi ghidul fiscal postat în 2014 pe site-ul ANAF privind veniturile din profesii libere arată, în mod clar, că veniturile din profesii liberale sunt venituri din activităţi independente, ce nu pot fi reconsiderate şi impozitate ca fiind venituri din activităţi dependente.
Confederaţia Naţională a Patronatului Român îşi exprimă public dezacordul faţă de modul abuziv în care ANAF a înţeles să dubleze, în mod nelegal, impozitul pe venit în cazul reconsiderărilor deja aplicate de inspectorii fiscali în urma controalelor efectuate, fără a ţine cont de impozitul deja achitat la bugetul de stat fie de către plătitorul de venit prin reţinere la sursă, fie de către contribuabil, generand astfel, în mod injust şi nelegal, o plată nedatorată şi accesorii aferente.
Menţionăm că situaţia gravă creată de inspectorii ANAF prin atacarea/contestarea statutului profesiilor liberale, contrar prevederilor legale în vigoare, reprezintă un atac injust la adresa valorii sociale a circa 500.000 de profesionişti, cu competenţe deosebite.
Confederaţia Naţională a Patronatului Român apreciază ca fiind greu de înţeles concentrarea activităţii ANAF în direcţia creării de false probleme fiscale legate de profesiile liberale, în condiţiile în care fraudele în domeniul TVA ori cel al accizelor situează România pe primele locuri în Uniunea Europeană.
Confederaţia Naţională a Patronatului Român susţine şi apreciază activitatea ANAF, dar consideră că este necesară o prioritizare mai bună a controalelor spre adevăratele zone de risc fiscal, precum şi o profesionalizare mai bună a inspectorilor de specialitate, care să pună în aplicare reguli legale, clare şi nedistorsionate de metodologii de control arbitrare, neprofesioniste, netransparente şi interpretate arbitrar.
Prof. Univ. Mihai Manoliu”