Patronii Facebook, Google şi Twitter - convocaţi la Congresul SUA pentru discuții privind dezinformarea de pe aceste platforme - CursDeGuvernare.ro
marți

26 octombrie, 2021

Patronii Facebook, Google şi Twitter – convocaţi la Congresul SUA pentru discuții privind dezinformarea de pe aceste platforme

19 februarie, 2021

Comisia pentru Energie şi Comerţ din Camera Reprezentanţilor SUA i-a convocat din nou, în 25 martie, pe Mark Zuckerberg, Sundar Pichai şi Jack Dorsey (foto), patronii Facebook, Google şi Twitter, pentru a discuta despre dezinformarea platformelor lor, a anunţat joi , potrivit AFP citată de News.ro.

Invitația a fost adresată în urma a ceea ce s-a calificat drept zvonuri false despre vaccinuri contra Covid-19 sau ca afirmaţii mincinoase care au circulat despre pretinsele fraude electorale în timpul alegerilor americane din noiembrie 2020.

Astfel de informații au „exacerbat crizele naţionale cu consecinţe grave în viaţa reală în termeni de sănătate publică şi de siguranţă”, potrivit unui comunicat citat de AFP și News.ro.


Este a a patra apariţie a lui Mark Zuckerberg şi a treia pentru Sundar Pichai şi Mark Dorsey în fața congresmenilor americani. Celelalte audieri au au avut ca teme eventualele practici anticompetitive şi protecţia legală de care beneficiază platformele contra urmăririlor penale legate de conţinuturi publicate de terţi.

Facebook, Google şi Twitter sunt de mai mulţi ani supuse criticilor politice din SUA și din partea democraților și a republicanilor.

Democraţii le reproşează giganţilor Facebook, Twitter, YouTube (Google) şi altora că nu luptă suficient contra conţinuturilor problematice (incitarea la violenţă, dezinformarea, discursul urii).

Republicanii acuză că sunt cenzuraţi de reţelele de socializare, deşi le folosesc pentru campaniile electorale.


Voa fi abordată şi tema excluderii lui Donald Trump de pe principalele platforme de comunicare.

Fostul preşedinte american a întreţinut pe rețelele sociale campania privind o pretinsă fraudă electorală prin care i s-ar „furat” voturile şi i-a încurajat pe susţinătorii săi să meargă la Capitoliu, pe 6 ianuarie. Atunci sediul Congresului american a fost copleșit de revoltele protestatatilor și, în urma atacurilor, au murit cinci persoane.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

„Această audiere va permite Comisiei să-şi continue activitatea cu privire la responsabilitatea platformelor digitale în contextul creşterii dezinformării (…) Mult timp, giganţii tehnologiei au refuzat să recunoască rolul pe care îl joacă în fabricarea şi propaganda de informaţii false în rândul publicului lor. Autoreglarea în industrie a eşuat”, mai spune comunicatul citat.

Pe lângă problemele sociale, Google şi Facebook se confruntă cu procese din partea autorităţilor de concurenţă pentru abuz de poziţie dominantă.

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

   ”Nu știm ce și unde vom fi atunci: dar timp de 25 de ani, această publicație trimestrială (format A4, peste 200 de pagini într-o realizare premium)...

rrr