vineri

1 decembrie, 2023

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

17 aprilie, 2014

Patronatele din agricultură au lansat joi o campanie pentru a convinge guvernanţii să reducă la 5% TVA pentru carne şi produse din carne, o astfel de măsură putând reduce semnificativ evaziunea în domeniu, estimată acum la peste 450 de milioane de euro.

Valoarea TVA la carne în România, de 24%, este depăşită în UE doar de cea din Danemarca, unde taxa este de 25%, potrivit patronatelor din agricultură.

În Marea Britanie, Irlanda şi Malta, TVA la carne este 0, în Polonia, Croaţia şi Cipru – 5%, în Franţa – 5,5%, în Portugalia, Belgia şi Olanda – 6%, în Germania – 7%, în Ungaria – 18% şi în Bulgaria – 20%.


România se află la coada clasamentului privind veniturile în Uniunea Europeană, cu un salariu mediu de 395 de euro, care, prin comparaţie cu cel din Marea Britanie, spre exemplu, este de 6 ori mai mic.

„Un calcul simplu arată că dacă un român cu un salariu mediu net ar cheltui toţi banii pe care îi câştigă pe mâncare şi-ar permite să cumpere 16 coşuri de alimente de bază lunar (pâine, cartofi, carne, fructe, lapte etc.), pe când un polo­nez îşi permite să cumpere 25, iar un britanic aproape 50”, se arată într-o analiză a celor şase patronate şi citată de MEDIAFAX.

Pe de altă parte, un român plăteşte 4,11 euro pentru un kilogram de carne de piept de pui dezosat, faţă de 3,80 de euro, cât plăteşte un polonez. Explicaţia este că în Polonia TVA este de doar 5% la carne şi preparatele din carne, iar în România 24%.

La începutul anului, atunci când în Ungaria a fost redusă cota TVA pentru carnea de porc de la 27% la 5%, marii procesatori din vestul României au început să cumpere carne de peste graniţă, pentru că este mai ieftină.


Sorin Minea, preşedintele Romalimenta, a declarat într-o conferinţă în care patronatele au lansat campania de reducere a TVA că procesatorii nu pot creşte producţia din cauza impozitelor ridicate.

„Vecinii noştri din Vest au scăzut TVA la carne la 9%. În scurt timp producătorii vor închide şi ne vom muta piaţa în ţările vecine”, a spus Sorin Minea, citat de MEDIAFAX.

Reducerea TVA ar diminua evaziunea

Ilie Van, preşedintele Uniunii Crescătorilor de Păsări din România, crede că dacă TVA ar scădea la 5% s-ar elimina evaziunea şi ar creşte producţia, aşa cum s-a întâmplat în cazul produselor de panificaţie.

De asemenea, din cauza TVA mare, în România intră carne de porc din import care acoperă aproape jumătate din consum, spun producătorii.

Potrivit reprezentanţilor patronatelor, producţia fiscalizată la făină a crescut cu 25%, iar la pâine cu 20% în perioada septembrie-februarie, după ce la 1 septembrie TVA la pâine şi produse de panificaţie a scăzut de la 24% la 9%.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket
Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

A apărut nr. 80 (al 21-lea, socotindu-se în sens invers)

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: