sâmbătă

20 august, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

17 martie, 2021

Adeverința electronică verde, sau Pașaportul verde, va consemna vaccinarea anti-Covid a unei persoane, un test negativ recent sau imunizarea prin boală a deținătorului documentului:

Aceasta e propunerea prezentată oficial miercuri de către Comisia Europeană.
Adeverința electronică verde va constitui dovada că deținătorul a fost vaccinat împotriva COVID-19, a primit un rezultat negativ la testul de depistare a infecției cu virusul SARS-CoV-2 sau s-a vindecat de COVID-19, se arată într-o informare a Comisiei Europene.

Pașaportul verde va fi gratuit și va putea fi solicitat nu numai în formă digitală, ci și pe hârtie. Documentul, indiferent că va fi pe hârtie și digital, va conține un cod QR cu informații esențiale (data nașterii, de exmplu), precum și un sigiliu digital, pentru a garanta autencitatea certificatului.


Informațiile conținute vor fi în limba țării emitente, dar și în limba engleză.

Adeverințele nu pot condiționa dreptul de a circula liber în UE, precizează Comisia, cu atât mai mult cu cât copiii nu sunt cuprinși încă strategiile de imunizare împotriva noului coronavirus, unele persoane nu se pot vaccina din motive medicale, iar altele nu au avut încă acces la seruri și încă așteaptă inocularea.

Pe de altă parte, pașaportul are legătură cu libera circulație, cel putin din perspectiva declarației Věra Jourová, comisarul pentru valori și transparentă al Comisiei: „Adeverința electronică verde oferă o soluție la nivelul UE pentru a garanta faptul că cetățenii UE beneficiază de un instrument digital armonizat menit să sprijine libera circulație în UE”. 

”Certificatul verde european” va conține:

 • numele vaccinului anticovid folosit, data și locul inoculării, precum și numărul de doze administrate
 • testul negativ la Covid-19 – fie de tip RT-PCR, fie test antigen anticovid
 • certificat medical prin care se atestă recuperarea recentă din boala Covid-19.

Comisia va institui un portal și va sprijini statele membre să dezvolte programe informatice pe care autoritățile să le poată utiliza pentru a verifica toate semnăturile de pe adeverințe în întreaga UE.


Pentru a fi gata înainte de începutul verii, propunerea trebuie să fie adoptată rapid de Parlamentul European și de Consiliu.

Autoritățile europene insistă că aceste documente nu vor crea nicio discriminare și vor facilita dreptul la liberă circulație, nu îl vor încălca, așa cum au sugerat opozanții acestei propuneri.

Cele mai importante prevederi din propunerea Comisiei:

 • Toți cetățenii – fie că au fost sau nu vaccinați – ar trebui să beneficieze de o adeverință electronică verde atunci când călătoresc în UE. Pentru a preveni discriminarea persoanelor care nu sunt vaccinate, Comisia propune crearea nu numai a unei adeverințe de vaccinare interoperabile, ci și a unor adeverințe de testare pentru COVID-19 și a unor adeverințe pentru persoanele care s-au vindecat de COVID-19.
 • Un element deosebit de important pentru confidențialitate conținut de propunerea Comisiei Europene: Datele cu caracter personal ale deținătorilor de adeverințe nu sunt transmise către portal și nu sunt păstrate de statul membru care efectuează verificarea.
 • Pașaportul de vaccinare ar trebui să se limiteze la serurile care au primit o autorizație de introducere pe piața UE, dar statele membre pot decide să accepte și alte vaccinuri, în opinia Comisiei.
 • Notificarea altor măsuri – în cazul în care un stat membru continuă să le solicite deținătorilor unei adeverințe electronice verzi să stea în carantină sau să efectueze un test, statul respectiv trebuie să notifice Comisia și toate celelalte state membre și să își argumenteze decizia de a fi luat astfel de măsuri.
 • Adeverințele vor include un set limitat de informații, cum ar fi numele, data nașterii, data eliberării, informații relevante cu privire la vaccin/test/vindecare și un identificator unic al adeverinței. Aceste date pot fi verificate numai pentru a confirma și a verifica autenticitatea și valabilitatea adeverințelor.
 • Adeverințele electronice verzi vor fi valabile în toate statele membre ale UE, iar Islanda, Liechtenstein, Norvegia și Elveția vor putea recurge la ele.
 • Adeverințele electronice verzi ar trebui să fie eliberate pentru cetățenii UE și membrii de familie ai acestora, indiferent de naționalitatea lor. Aceste adeverințe ar trebui să li se elibereze și resortisanților țărilor terțe care își au reședința în UE și vizitatorilor care au dreptul de a călători în alte state membre.
 • Sistemul de adeverințe electronice verzi este o măsură temporară. Această măsură va fi suspendată de îndată ce Organizația Mondială a Sănătății (OMS) va declara sfârșitul urgenței la nivel internațional în domeniul sănătății cauzate de COVID-19.

Vicepreședinta pentru valori și transparență, Věra Jourová, a declarat: „Adeverința electronică verde oferă o soluție la nivelul UE pentru a garanta faptul că cetățenii UE beneficiază de un instrument digital armonizat menit să sprijine libera circulație în UE. Acesta este un mesaj pozitiv, care vine în sprijinul redresării economice. Principalele noastre obiective sunt acelea de a oferi un instrument ușor de utilizat, nediscriminatoriu și sigur, care să respecte pe deplin protecția datelor. Și depunem în continuare eforturi în direcția convergenței internaționale cu alți parteneri.”

(Citiți și: „Controversele privind ”pașaportul anti-Covid”: Ursula von der Leyen susține că certificatele pentru recunoașterea reciprocă a vaccinării sunt necesare”)

În paralel, statele membre trebuie să pună în aplicare cadrul de încredere și standardele tehnice, convenite în cadrul rețelei de e-sănătate, pentru a asigura punerea în aplicare la timp a adeverințelor electronice verzi, interoperabilitatea acestora și respectarea deplină a protecției datelor cu caracter personal.

Scopul este ca lucrările tehnice și propunerea să fie finalizate în lunile următoare.

 

Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Scumpirea energiei electrice a fost amplificată de mecanismul formării prețurilor adoptat în UE („pay as clear”), care promovează alinierea prețurilor angro la cel mai mare cerut pe piață.

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: