28 aprilie, 2020

Zece miniștri ai Turismului din state din sudul și estul Europei au organizat luni o consultare în sistem de videoconferință în urma căreia au solicitat UE să pregătească un ”plan omogen” pentru a ajuta turismul să evite impactul catastrofal al crizei coronavirus.

Miniștrii din Croația, Italia, Grecia, Portugalia, Spania, Franța, Malta, Cipru, Bulgaria și România au dat publicității un comunicat comun în care cer Comisiei Europene să includă turismul în Planul de recuperare european, care urmează să fie anunțat la Bruxelles.

Oficialii europeni spun că Europa are nevoie de rute de turism ”omogene” și că sectorul de turism va fi supus unor presiuni suplimentare dacă măsurile naționale de relaxare a restricțiilor de călătorie nu vor fi adoptate pe bază de consultări și cooperare cu celelalte state.


Comisia Europeană urmează să emită recomandări legate de modul de organizare al vacanțelor în vara anului 2020, vacanțe care, potrivit președintei Ursula von der Leyen, vor trebui ”inteligent organizate”.

Ministrul Turismului din Croația a cerut, potrivit Euractiv, semnarea unui protocol pe tema călătoriilor de vacanță în Europa, protocol care conține ideea implementării așa-numitului ”pașaport Covid-19”.

Acest tip de document ar urma să certifice faptul că cetățeanul UE care călătorește a fost supus unei testări omologate, iar rezultatul testului a fost negativ. Documentul ar urma să fie de formă unică la nivel UE, acceptat în toate statele membre, atât pentru plecare către cât și pentru sosire în destinația turistică.

Ministrul grec al Turismului, Charis Theocharis, consideră că acest test trebuie făcut în țara de reședință a turistului, cu puțin timp înainte de sosirea în țara de destinație. Ministrul grec afirmă că această regulă ar trebui aplicată și pentru reluarea transportului turistic aerian, maritim și rutier, astfel încât să fie asigurate deplasări sigure și neîntrerupte ale turiștilor europeni.


Ministrul croat și-a exprimat speranța că până la sfârșitul lunii mai ar putea fi semnate măcar acorduri bilaterale pentru deschiderea unor ”culoare turistice”.

Turismul este vital pentru susținerea unor economii europene, avânt o contribuție majoră la PIB în state precum Spania, Italia, Croația.

În plan intern, reprezentanții industriei au avut mai multe runde de consultări cu guvernul Orban, solicitînd o schemă specifică de salvare. Ministrul Economiei a promis luni ajutor guvernamental, dar în baza unor verificări prealabile.

”Am dorit să avem o radiografie exactă, să vedem câți turiști români au plătit avansuri la aceste agenții iar acele agenții, dacă au fost de bună credință, și la rândul lor au plătit acele avansuri către hotelieri și agenții din afara României. Dorim să știm valoarea acestor sume care au fost tranzacționate. Dorim să ne implicăm ca stat în recuperarea sau reprogramarea vacanțelor turiștilor români. Altă parte a industriei turismului sunt hotelurile care au turiștii lor de sine stătători și care trebuie ajutați separat. Sunt convins că hotelierii români își vor reveni mult mai repede. Ei știu ce au de făcut. Ne gândim la un pachet de sprijin al hotelierilor români”.

Publicul presează operatorii de turism să le restituie plățile făcute în avans pentru achitarea unor vacanțe, însă aceștia cer guvernului ajutor de stat pentru a rambursa aceste sume.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: