duminică

14 august, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

5 iunie, 2022

Ruptura fostului premier Dacian Cioloș de partidul USR și crearea unui nou partid, REPER (Reînnoim Proiectul European al României) are  de a face și cu proiectul președintelui francez Emmanuel Macron de creare a unui mare partid pan-european de centru, în care să fie atrasă puternica Alianță a Liberalilor și Democraților (o ALDE europeană veche de 40 de ani).

Dacian Cioloș, fost lider al alianței europene Renew Europe, este unul dintre semnatarii unei scrisori care conține propunerea noii construcții politice, adresată co-liderilor ALDE (Timmy Dooley și Ilhan Kyuchyuk), al cărui congres a avut loc la Dublin, potrivit Politico.

Dintre ceilalți semnatari se remarcă Stéphane Séjourné, un apropiat al lui Emmanuel Macron și liderul grupului Renew Europe din Parlamentul European, alți lideri de partide de centru, precum Horizons, al fostului premier francez Eduard Philippe, Poland 2050,  Azione din Italia, ca și premierul bulgar Kiril Petkov și noul prim-ministru sloven Robert Golob.


Dacă va merge mai departe, proiectul ar crește influența lui Emmanuel Macron în politica europeană și ar însemna sfârșitul ALDE, ca entitate separată.

„Noua alianță ar trebui să ofere un cadru mai larg decât ALDE”, a declarat un oficial Renew Europe. „ALDE este liberal în esența sa și vrem să construim pornind de la această moștenire, dar putem face ceva mai larg”, a spus oficialul, vorbind sub protecția anonimatului pentru a discuta despre propunerea sensibilă din punct de vedere politic.

Marile calcule politice europene

ALDE reprezintă în Parlamentul European peste 70 de partide liberale și, joi la Dublin, a primit în rândurile sale partidul Servantul Poporului al președintelui ucrainean Volodimir Zelenski.

În Parlamentul European, însă, partidul Renaissance, al președintelui Emmanuel Macron, este mai mare decât oricare dintre partidele din ALDE și este forța preeminentă în grupul Renew Europe.


Alianța girată de Emmanuel Macron este apropiată ideologic de ALDE, iar președintele francez a participat la mai multe dintre întâlnirile tradiționale ale ALDE de la Bruxelles înaintea summit-urilor Consiliului European.

Dar Emmanuel Macron nu a devenit pe deplin parte a familiei ALDE, pentru a evita eticheta de „liberal”, văzută în Franța ca un simbol al ultra-capitalismului fără inimă. Astfel că a preferat să-și construiască propria rețea pan-europeană.

Scopul pe termen lung atât al lui Emmanuel Macron, cât și al ALDE este de a construi o forță care să rivalizeze cu cei doi mari poli tradiționali ai politicii europene, Partidul Popular European de centru-dreapta și Partidul Socialiștilor Europeni de centru-stânga.

***

Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Deceniul banilor ieftini (dobânzi mici sau foarte mici la creditele pe termen lung)pentru state  tocmai s-a încheiat . A fost (sau ar fi fost) o perioadă extrem de

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: