miercuri

29 iunie, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

1 octombrie, 2019

Partidul Comunist din China a sărbătorit marți 70 de ani de când se află la putere. Festivitățile au inclus o amplă paradă în Piața Tiananmen din Beijing, la care au participat 15.000 de soldați și marinari, 160 de avioane și 580 de tancuri, transmite presa internațională.

Printre armele prezentate s-au numărat rachetele balistice intercontinentale DF-41, coloana vertebrală a apărării chineze, capabile să transporte mai multe focoase nucleare și având o rază de acțiuni suficient de vastă încât să poată lovi Statele Unite, potrivit reuters.

Președintele Xi Jinping a insistat ca parada să includă cele mai noi tehnologii militare, pentru a arăta lumii că ”nicio forță nu poate zgudui statutul acestei națiuni puternice”.


Unitatea ce s-a dorit a fi expusă a fost însă ”sabotată” de noi proteste la Hong Kong. Cetățenii regiunii ies în stradă de luni de zile pentru a manifesta împotriva a ceea ce percep a fi o încercare a Partidului Comunist de a pune capăt conceptului de ”o țară, două sisteme” și de a le lua drepturile și libertățile garantate odată cu retrocedarea zonei de către englezi.

Promisiunea liderului Mao Zedong, făcut în ziua înființării Republicii Populare Chineze, pe 1 octombrie 1949, de a asigura Chinei putere și bogăție pare a fi fost împlinită 70 de ani mai târziu, notează presa internațională. Pe atunci, statul era atât de sărac și de zdruncinat de războiul civil care se întinsese pe 17 ani, încât presa relata că avioanele aveau ordine să treacă, la paradă, de două ori deasupra mulțumii, pentru a exagera forța aviatică a țării.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

În ultimele decenii însă, China a trecut printr-una dintre cele mai ample transformări, devenind un motor de creștere economică a lumii. Războiul comercial cu SUA și obsesia președintelui american pentru ”penalizarea” Chinei sunt argumente în plus pentru poziția de top pe care și-a asigurat-o statul pe scena globală.

Tot în acest an se împlinesc 70 de ani de la înființarea Consiliului Europei, o organizație internațională care reunește toate statele democratice ale Uniunii Europene precum și alte state din centrul și estul Europei. Printre obiectivele Consiliului Europei se numără protejarea drepturilor omului și a democrației pluraliste. Președintele Comisiei Europene, Jean Claude Juncker va susține astăzi, la Strasbourg, un discurs pe această temă.


Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Consumatorii români aveau, la nivelul anului 2021, o paritate a puterii de cumpărare de 55,5% din media europeană, procent identic cu cel din 2020, cel mai redus de...

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: