DOCUMENT / Marile companii de stat profitabile nu pot compensa pierderile de miliarde ale celorlalte peste 800 – analiză Consiliul Fiscal

Companiile cu capital majoritar de stat au înregistrat pierderi nete cumulate de 1,8 miliarde de lei în 2019, în ciuda profitului net de 3,7 miliarde… Mai mult›
09.02.2021
Prăbușire dramatică a productivității muncii în agricultura românească

Productivitatea muncii în agricultura românească s-a prăbușit în 2020, potrivit datelor publicate de Eurostat. Evoluția consemnată față de anul precedent a fost de -47,2%, la… Mai mult›
09.02.2021
Acoperirea importurilor cu exporturi coboară mult sub cea din anul de criză 2010: Deficitul comercial pe 2020 a urcat la 8,5% din PIB

Deficitul comercial a urcat în luna decembrie 2020 la 1.952,4 milioane euro, cu peste 10% în plus față de aceeaşi lună a anului trecut, potrivit… Mai mult›
09.02.2021
Temelia Bugetului și a PNRR: 50% din actualii lucrători vor avea nevoie de noi calificări până în 2025

Aproximativ 50% din lucrătorii angajați în prezent vor avea nevoie de noi calificări până în 2025 pentru a răspunde nevoilor generate de criza Covid-19 pe… Mai mult›
08.02.2021
Partidele parlamentare au votat să scape de creditori și să reia practica afacerilor imobiliare
de Victor Bratu 30.3.2016
Camera Deputaţilor a adoptat miercuri, în unanimitate, proiectul legii finanţării campaniei electorale, prin intermediul căruia partidele capătă, în esență, privilegiul unic în lumea civilizată de a nu își plăti creditorii.
Proiectul, care urmează să fie trimis spre promulgare președintelui Iohannis scoate de sub procedura executării silite conturile bancare destinate campaniei electorale.
Legea a fost votată în condițiile în care principalele formațiuni politice parlamentare au acumulat datorii istorice ce însumează peste 54 de milioane de lei, potrivit unui studiu realizat la începutul anului de Institutul de Politici Publice (IPP).
Propunerea făcută inițial de trei senatori PSD- Șerban Nicolae, Florea Voinea și Nicolae Moga- a fost îmbrățișată de întreg spectrul parlamentar, fiind votată la începutul lunii martie în prima cameră sesizată, Senatul, cu 105 voturi „pentru”, trei „împotrivă” şi şase abţineri, iar de camera decizională, miercuri, cu 259 voturi „pentru“ şi niciun vot împotrivă.
Proiectul adoptat mai prevede că partidele politice îşi pot închiria spaţiile aflate în patrimoniul propriu pentru a obține venituri, după un model care a funcționat în anii 90 și care a fost ulterior interzis.
Noua legislație redeschide practica afacerilor imobiliare, închirierea spațiilor deținute de partide putând fi făcută „fără a aduce atingere moralei publice, ordinii sau imaginii partidului politic”.
În prezent, partidele îşi pot închiria spaţiile doar pentru conferinţe sau acţiuni social-culturale şi pentru organizarea birourilor parlamentare.
Parlamentul a aprobat în 2013 o lege prin care permitea achiziționarea sediilor de partid cu un avans de 10%, urmat de 36 de rate lunare, fără dobândă.
PSD a cumpărat sediul din Șoseaua Kiseleff cu 960.000 de euro. Sediul UNPR, aflat în aceeași curte cu sediul PSD a fost cumpărat cu 110.000 de euro.