vineri

23 februarie, 2024

30 martie, 2016

votCamera Deputaţilor a adoptat miercuri, în unanimitate, proiectul legii finanţării campaniei electorale, prin intermediul căruia partidele capătă, în esență, privilegiul unic în lumea civilizată de a nu își plăti creditorii.

Proiectul, care urmează să fie trimis spre promulgare președintelui Iohannis scoate de sub procedura executării silite conturile bancare destinate campaniei electorale.

Legea a fost votată în condițiile în care principalele formațiuni politice parlamentare au acumulat datorii istorice ce însumează peste 54 de milioane de lei, potrivit unui studiu realizat la începutul anului de Institutul de Politici Publice (IPP).


Propunerea făcută inițial de trei senatori PSD- Șerban Nicolae, Florea Voinea și Nicolae Moga- a fost îmbrățișată de întreg spectrul parlamentar, fiind votată la începutul lunii martie în prima cameră sesizată, Senatul, cu 105 voturi „pentru”, trei „împotrivă” şi şase abţineri, iar de camera decizională, miercuri, cu 259 voturi „pentru“ şi niciun vot împotrivă.

Proiectul adoptat mai prevede că partidele politice îşi pot închiria spaţiile aflate în patrimoniul propriu pentru a obține venituri, după un model care a funcționat în anii 90 și care a fost ulterior interzis.

Noua legislație redeschide practica afacerilor imobiliare, închirierea spațiilor deținute de partide putând fi făcută „fără a aduce atingere moralei publice, ordinii sau imaginii partidului politic”.

În prezent, partidele îşi pot închiria spaţiile doar pentru conferinţe sau acţiuni social-culturale şi pentru organizarea birourilor parlamentare.


Parlamentul a aprobat în 2013 o lege prin care permitea achiziționarea sediilor de partid cu un avans de 10%, urmat de 36 de rate lunare, fără dobândă.

PSD a cumpărat sediul din Șoseaua Kiseleff  cu 960.000 de euro. Sediul UNPR, aflat în aceeași curte cu sediul PSD a fost cumpărat cu 110.000 de euro.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: