16 septembrie, 2021

Statele Unite, Australia şi Regatul Unit au anunțat miercuri constituirea AUKUS, parteneriat de securitate în zona indo-pacifică. În cadrul acestui parteneriat urmează să fie elaborat în următoarele 18 luni un plan de dotare a Australiei cu submarine cu propulsie nucleară.

Parteneriatul de securitate, scrie The Guardian, ”torpilează” un contract în valoare de 90 miliarde dolari, încheiat de Australia cu Franţa, pentru livrarea de submarine cu propulsie atomică.


„Prima iniţiativă majoră a AUKUS va fi livrarea unei flote de submarine cu propulsie nucleară Australiei”, a anunțat premierul Australiei, Scott Morrison, care a participat prin sistem de videoconferinţă, împreună cu premierul britanic Boris Johnson, la evenimentul prezidat de preşedintele american, Joe Biden, la Casa Albă.

Franța: Am fost înjunghiați în spate

Franţa a criticat imediat o „decizie regretabilă” şi „contrară literei şi spiritului cooperării care a prevalat între Franţa şi Australia”, potrivit unui comunicat comun al ministerelor apărării şi de externe de la Paris.

”Este o adevărată înjunghiere pe la spate. Această decizie unilaterală, brutală, imprevizibilă, seamănă mult cu ceea ce făcea Donald Trump”, a spus șeful diplomației franceze, Jean-Yves Le Drian, la France Info.

Franța va încerca să se asigure că efectul financiar negativ asupra Grupului Naval după anularea contractului pentru submarine cu Australia este limitat, a spus ministrul Apărării, Florence Parly.


Ministrul Apărării Parly nu a exclus varianta solicitării de despăgubiri din partea Australiei. Francezii de la Naval Group au fost selectați în 2016 de Canberra pentru a furniza 12 submarine cu propulsie convenţională derivate din submarine nucleare franceze din clasa Barracuda.

China: Scăpați de mentalitatea de Război Rece

Deși niciun lider nu a menționat China, acordul este unanim perceput drept un răspuns la expansionismul și agresiunea Beijingului în Marea Chinei de Sud și la adresa Taiwan. Președintele SUA, Joe Biden, a vorbit despre necesitatea menținerii unui „Indo-Pacific liber și deschis” și despre abordarea „mediului strategic actual” al regiunii.

Solicitat de publicația britanică să comenteze anunțul Aukus, purtătorul de cuvânt al ambasadei Chinei în SUA, Liu Pengyu, a spus că țările „nu ar trebui să construiască zone de excludere, care să vizeze sau să aducă atingere intereselor terților”. Oficialul chinez a recomandat semnatarilor acordului ”să scape de mentalitatea de război rece și de prejudecăți ideologice. ”

„Regatul Unit, Australia şi SUA vor fi legate şi mai strâns, ceea ce reflectă nivelul de încredere dintre noi şi profunzimea prieteniei noastre”, a declarat Boris Johnson, care obţine astfel un succes diplomatic în strategia sa de a evita izolarea internaţională post Brexit.

„Pe baza istoriei noastre comune a democraţiilor maritime, ne angajăm într-o ambiţie comună pentru a sprijini Australia în achiziţionarea de submarine cu propulsie nucleară”, transmite comunicatul comun al celor trei parteneri, care precizează că sintagma ”nuclear” trebuie înțeleasă drept ”o chestiune de propulsie, nu de armament”.

Noua Zeelandă a anunţat că viitoarele submarine ale vecinului şi aliatului australian nu vor fi primite în apele teritoriale. „Poziţia Noii Zeelande cu privire la interzicerea accesului navelor cu propulsie nucleară în apele noastre teritoriale rămâne neschimbată”, a spus premierul Jacinda Ardern.

Tot cu bătaie în zona indo-pacifică, preşedintele american Joe Biden îi va primi pe 24 septembrie, la Washington, pe premierii Australiei, Indiei şi Japoniei, cu scopul de a relansa un format diplomatic, „Quad”, în adormire de mai mulţi ani.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: