sâmbătă

15 iunie, 2024

3 ianuarie, 2020

Parlamentul din Turcia a votat joi în unanimitate in proiect de lege care permite desfăşurarea de trupe în Libia, creând condiţiile pentru extinderea cooperării dintre Ankara şi Tripoli.

Ankara a trimis deja echipamente limitare guvernului de la Tripoli, în pofida unei embargou al armelor instituit de Naţiunile Unite, dar analiştii şi unii oficiali consideră improbabil ca Turcia să desfăşoare imediat trupe în Libia. Cel mai probabil, primii detașați vor fi consultanți militari, însoțiți de noi echipamente militare.

Preşedintele Tayyip Erdogan, al cărui partid şi aliaţi naţionalişti deţin majoritatea în Parlament, a declarat săptămâna trecută că Turcia va desfăşura trupe în Libia pentru a susţine guvernul de uniune naţionale, recunoscut internaţional, al premierului Fayez al-Serra.


Luna trecută, guvernul de la Tripoli a solicitat sprijinul Turciei pentru a respinge ofensiva forţelor generalului Khalifa Haftar în estul ţării, care sunt susţinute de Rusia, Egipt, Emiratele Arabe Unite şi Iordania.

Purtătorul de cuvânt al lui Erdogan, Ibrahim Kalin, a spus că proiectul este un pas important pentru protejarea intereselor Ankarei în nordul Africii şi Mediterana şi pentru sgurarea păcii şi stabilităţii în Libia.

Dmitri Novikov, parlamentar rus, a declarat după votul din Parlamentul de la Ankara  ”ar înrăutăţi situaţia”, potrivit agenţiei de presă ruse Interfax.

UE se declară îngrijorată de o posibilă desfășurare de forțe în Libia

Uniunea Europeană şi-a exprimat vineri „profunda îngrijorare” după ce Parlamentul Turciei i-a dat undă verde preşedintelui Recep Tayyip Erdogan pentru o desfăşurare de forţe militare în Libia, în susţinerea guvernului de la Tripoli.


„UE îşi reafirmă convingerea fermă că nu există o soluţie militară la criza libiană”, se spune într-un comunicat al purtătorului de cuvânt al Înaltului Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe. Acţiunile pentru susţinerea „celor care luptă în acest conflict nu pot să ducă decât la o destabilizare şi mai mare a ţării şi a regiunii”, a mai spus oficialul UE.

UE îndeamnă la „respectarea totală a embargoului ONU asupra armelor” şi la „susţinerea eforturilor” emisarului Naţiunilor Unite în Libia, Ghassan Salame, care constituie „singura cale spre o Libie paşnică, stabilă şi sigură”.

Donald Trump îl avertizează pe președintele Erdogan

Președintele Erdogan a discutat despre Libia cu preşedintele american Donald Trump, în timpul unei convorbiri telefonice, potrivit preşedinției turce, care nu a oferit alte detalii.

Conform Agerpres, preşedintele Donald Trump a avertizat imediat, într-o conversaţie telefonică cu omologul său turc, împotriva oricărui „amestec intern” ce ar putea „complica” situaţia din Libia. Washingtonul a cerut în noiembrie mareşalului Haftar să pună capăt ofensivei de cucerire a capitalei, deşi preşedintele american lăsase anterior impresia că îl susţine pe acesta.

Erdongan urmează să discute despre Libia și cu preşedintele ruse Vladimir Putin, în cursul acestei luni.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: