joi

25 aprilie, 2024

11 martie, 2015

laszlo borbelyDeputații au respins miercuri cererea procurorilor de începere a urmăririi penale împotriva fostului ministru al Mediului, deputatul UDMR Laszlo Borbely, acuzat de trafic de influență.

Din cei 293 de membri ai Camerei Deputaților, 154 s-au pronunțat ”împotriva” solicitării Parchetului General, 125 ”pentru”, iar 5 voturi au fost anulate. Votul a fost secret, cu bile, conform regulamentului.

Este al doilea caz în care Legislativul blochează o anchetă după ce, pe 9 februarie, președintele Iohannis a convenit cu Parlamentul, în fața căruia a ținut un discurs pe tema imunității demnitarilor, să lase libere anchetele penale împotriva aleșilor.

Procurorii așteaptă undă verde din 2011


Blocarea anchetei prin hotărârea plenului vine după ce Comisia juridică avizase favorabil începerea urmăririi penale în cazul deputatului UDMR acuzat de trafic de influență într-un dosar deschis în 2011, pentru fapte comise în timpul mandatului său de ministru al Mediului.

Laszlo Brobely este acuzat că a beneficiat de serviciile unei firme, în schimbul atribuirii unor contracte. Dosarul a fost deschis încă din 2011, procurorii DNA au argumentând că firma LESCACI COM a câștigat două contracte în valoare de 70 de milioane de lei de la Administrația Națională Apele Române, aflată în subordinea ministerului Mediului.

Reprezentantul legal al firmei, Ioan Ciocan a fost acuzat și el de cumpărarea de infulență, procurorii arătând că, în schimbul contractelor, firma a suportat lucrări de amenajare a apartamentului lui Laszlo Borbely, estimate la 20.000 euro.

Cazul Vosganian – precedentul de după resetarea moralității în Parlament

Pe 12 februarie, Senatul respingea o altă cerere de începere a urmăririi penale împotriva senatorului Varujan Vosganian, acuzat de fapte de corupție în dosarul Gazelor ieftine, în care mai mulți foști demnitari sunt suspectați că au facilitat furnizarea de gaze la prețuri mici în favoarea omului de afaceri Ioan Niculae.


Ministru al Economiei în perioada decembrie 2006 – decembrie 2008, Vosganian a fost acuzat de DIICOT de constituirea unui grup infracţional organizat, abuz în serviciu şi complicitate la delapidare.

PNL a susținut că protejarea lui Vosganian de ancheta procurorilor a fost un ”accident” și, la presiunea conducerii partidului, fostul ministru și-a dat demisia din partid, dar nu și din Parlament.

Voturile în cazul lui Laszlo Borbely și Varujan Vosganian au venit la scurt timp după ce Parlamentul, respectiv Camera Deputaților, a aprobat mai multe cereri de cercetare și de arestare preventivă în cazul fostului ministru PDL Elena Udrea, implicată Dosarul Microsoft și Gala Bute, pentru fapte de corupție.  În cazul Elenei Udrea, parlamentarii au elaborat raportul în cadrul Comisiei juridice chiar ntr-o zi de duminică și au votat aprobat în plen toate solicitările Justiției.

Un alt caz este cel al deputatului UDMR Marko Attila, pentru care parchetul a solicitat arestarea preventivă, în dosarul fostului şef al DIICOT Alina Bica, privind despăgubirea acordată de ANRP pentru un teren supraevaluat din Capitală. Camera Deputaților a încuviințat solicitarea, însă ea nu a putut fi pusă în aplicare pentru că reprezentantul UDMR a plecat în Ungaria. Autoritățile nu au făcut până acum niciun demers eficient pentru a-l aduce înapoi în fața Justiției.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: