Senatorii au adoptat marţi o propunere legislativă care modifică şi completează OUG 22/2009 privind înfiinţarea Autorităţii Naţionale pentru Administrarea şi Reglementarea în Comunicaţii, în baza căreia conducerea executivă a instituției se extinde la 7 persoane fiind eliminată și interdicția deținerii calității de membru de partid.
Proiectul a fost inițiat de deputatul PSD Florin Iordache în perioada în care Sorin Grindeanu a revenit în viața politică, în conducerea PSD.
ANCOM este reglementatorul pieței comunicațiilor și, potrivit normelor europene, trebuie să fie independentă politic.
De precizat: incompatibilitatea funcției de conducere în ANCOM cu calitatea de membru de partid a fost introdusă în urmă cu aproape 10 ani pentru a rezolva procedura de infringement deschisă împotriva României din cauza lipsei de independență a arbitrului pieței comunicațiilor.
Senatul, care a adoptat proiectul cu 88 de voturi „pentru”, 38 „împotrivă” şi 4 abţineri, este cameră decizională, deci textul adoptat este trimis spre promulgare.
Oficial, modificările aduse legii ANCOM, au fost făcute sub pretextul ”alinierii conducerii ANCOM la modalitatea de funcţionare a celorlalte autorităţi administrative autonome, cu personalitate juridică, aflate sub control parlamentar şi finanţate integral din venituri proprii, respectiv Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei şi Autoritatea de Supraveghere Financiară”.
Sub acest pretext, senatorii au ”relaxat” inclusiv condițiile de experiență profesională ale celor care vor fi numiți în conducerea instituției, fiind eligibili inclusiv persoane ”cu cel puțin 5 ani experiență” în ”domenii ale ştiinţelor sociale”.
Toate condiţii necesare pentru numire sunt: să fie cetăţeni români, cu o experienţă de cel puţin 5 ani în domeniul comunicaţiilor, în domeniul ştiinţelor inginereşti, în domeniul economic, juridic sau în alte domenii ale ştiinţelor sociale.
Potrivit unui amendament adus la proiectul de lege, „funcţiile de preşedinte şi vicepreşedinte ANCOM sunt funcţii de demnitate publică asimilate funcţiei de ministru, respectiv secretar de stat, care conferă dreptul la organizarea cabinetului demnitarului”.
Salariul preşedintelui ANCOM se stabileşte la nivelul a 5 salarii medii la nivelul instituţiei aferente lunii ianuarie a fiecărui an, salariul vicepreşedinţilor se stabileşte la nivelul 4,5 salarii medii la nivelul instituţiei, iar remunerarea membrilor Comitetului de reglementare se stabileşte la nivelul a 4 salarii medii la nivelul instituţiei, aferente lunii ianuarie a fiecărui an, prevede un alt amendament.
Conform unui alt amendament, adus de senatori, „hotărârile sunt adoptate cu majoritate simplă. În caz de paritate a voturilor, votul preşedintelui este decisiv”.
„Hotărârile adoptate sunt obligatorii pentru toţii membrii; membrii care au votat împotrivă pot solicita consemnarea opiniei separate în procesul – verbal al şedinţei respective. Preşedintele este obligat să emită decizia prevăzută la art 12, alin 3, chiar dacă a votat împotrivă sau nu a fost prezent la şedinţă”, prevede un alt amendament.
Potrivit unui alt amendament, activitatea ANCOM este analizată de Parlament, prin dezbaterea raportului anual, care se prezintă pentru anul anterior, precum şi a rapoartelor specifice întocmite la solicitarea Comisiei pentru tehnologia informaţiei şi comunicaţiilor din cadrul Camerei Deputaţilor, a Comisiei pentru comunicaţii şi tehnologia informaţiei din cadrul Senatului şi a Comisiei economice, industrii şi servicii din cadrul Senatului.
Pe marginea raportului anual, comisiile întocmesc şi adoptă un raport care va fi ulterior dezbătut şi votat de plenul Parlamentului în prezenţa preşedintelui şi vicepreşedinţilor ANCOM.
Durata mandatului membrilor Comitetului de reglementare al ANCOM, inclusiv preşedintele şi vicepreşedinţii, este de 6 ani, mandatul putând fi reînnoit o singură dată.