joi

28 martie, 2024

15 decembrie, 2011

Deputaţii au aprobat joi, cu 170 voturi „pentru” şi 63 de voturi „împotrivă”, proiectul legislativ pentru creşterea pragului maxim de deţinere la SIF-uri, de la 1% la 5% din totalul acţiunilor emise de fiecare societate de investiţii financiare, relatează Mediafax.

Legea urmează să fie transmisă spre promulgare preşedintelui Traian Băsescu, iar apoi va fi publicată în Monitorul Oficial.

În timpul dezbaterilor, deputatul PSD Victor Neacşu a propus retrasmiterea proiectului iniţiativ către Comisia de buget, finanţe şi bănci pentru clarificări, însă propunerea sa a fost respinsă.


„În numele grupului nostru, sisizat de asociaţii ale brokerilor şi de reprezentanţi ai SIF-urilor, solicităm retrasmiterea la Comisie cu termen de două săptămâni pentru clarificarea unor aspecte”, a afirmat deputatul PSD.

Propunerea a fost respinsă cu 96 de voturi contra şi 44 de voturi pentru.

În ultimele trei săptămâni, proiectul a fost amânat de trei ori de la vot, deşi figura pe ordinea de zi, ceea ce a dus la variaţii ample ale cotaţiilor celor cinci societăţi, atât pe creştere, cât şi pe scădere.

După publicarea legii în MO, în termen de 60 de zile societăţile de investiţii financiare (SIF) trebuie să convoace adunarea generală a acţionarilor pentru modificarea actelor constitutive pentru actualizarea noului prag, iar dacă acestea nu se vor întruni după trecerea celor 60 de zile statutele se vor considera modificate de drept, cu noua limită de deţinere. Condiţiile sunt prezentate în raportul Comisiei de buget, finanţe şi bănci din Camera Deputaţilor.


Investitorii de pe piaţa de capital aşteaptă deznodământul iniţiativei legislative pentru creşterea pragului de deţinere încă din vara anului 2009, când un grup de senatori şi deputaţi a lansat acest proiect de lege.

Iniţial, proiectul viza eliminarea pragului de deţinere, însă în cadrul comisiilor de specialitate din Senat iniţiativa a fost modificat prin creşterea limitei de la 1% la 5% din acţiuni. Motivul a fost că un prag de 5% este necesar pentru a evita preluarea ostilă a SIF-urilor şi chiar desfiinţarea lor.

Proiectul a fost aprobat în forma modificată de Senat în noiembrie 2009 şi transmis spre avizare la Camera Deputaţilor, instituţia decizională în acest caz.

Timp de doi ani iniţiativa nu a fost discutată de deputaţi, iar la începutul lunii noiembrie a acestui an a primit aviz favorabil în Comisia de buget, finanţe şi bănci.

Deşi iniţial, Guvernul a spus că nu susţine proiectul în forma care viza eliminarea pragului, după amendamentul privind creşterea la 5%, punctul de vedere al Executivului a fost favorabil.

Legislaţia pieţei de capital prevede în prezent că un investitor sau un grup de persoane care acţionează în mod concertat nu poate deţine mai mult de 1% din acţiunile unei societăţi de investiţii financiare.

În cazul depăşirii acestui prag, respectivele persoane sunt obligate să vândă deţinerile care depăşesc 1% în termen de trei luni.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: