Planul de austeritate cu care guvernul elen s-a prezentat în faţa parlamentului a reuşit să adune, cu emoţii, numărul de voturi necesar adoptării. 155 de parlamentari au votat pentru, 138 au fost împotrivă, 2 s-au abţinut iar 5 parlamentari au refuzat să vteze.
La dezbaterile pe bugetul de austeritate, premierul George Papandreou s-a declarat hotărât să evite intrarea ţării în incapacitate de plată.
„Nu exită un plan B”, le-a spus premierul parlamentarilor care mai gredeau că Uniunea Europeană, Banca Mondială şi FMI vor consimţi la o soluţie care să scutească ţara de măsurile nepopulare. Aceste constau în creşterea taxelor şi impozitelor, concedieri în sectorul de stat, combaterea evaziunii fiscale şi priovatizări.
Deşi planul de austeritate a fost adoptat, dificultăţile politice nu s-au încheiat pentru guvernul elen. În următoarele zile, parlamentul urmează să voteze asupra fiecărei măsuri în parte, astfel încât să adopte pachetul de legi care să facă planul funcţional.
Planul de austeritate prevede economii de aproape 30 de miliarde de euro şi un plan de privatzare, întins până în 2015, care să aducă statului 50 de miliarde de euro.
Uniunea Europeană a reacţionat printr-o declaraţie comună, dată publicităţii de preşedintele Comisiei Europene, Manuel Barroso şi de Preşedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy: „A fost un vot de responsabilitate natională. Grecia a făcut un mare pas înainte în drumul spre consolidare fiscală, şi un mare pas înapoi, de la scenariu foarte grav al falimentului”.
Şedinţa parlamentului elen s-a desfăşurat în timp ce pe străzile Atenei aveau loc ciocniri între forţele de ordine şi manifestanţii organizaţi de sindicate, ieşiţi să protesteze împotriva planului guvernului. Poliţia a folosit gaze lacrimogene ca să împrăştie protestatarii care încercau să înconjoare Parlamentul.