marți

16 iulie, 2024

14 mai, 2024

Parlamentul Georgiei a aprobat marți proiectul de inspirație rusească în baza căruia vor fi marcate sute de ONG-uri și instituții de presă drept ”agenți străini”. Proiectul de lege are toate șansele să devină lege, în ciuda opoziției președintelui țării, a amplelor proteste interne și a condamnărilor din partea SUA și UE.

Parlamentarii au susținut propunerile înaintate de partidul de guvernământ Visul Georgian cu 84 de voturi pentru și 30 împotrivă, după săptămâni de dezbateri controversate, în care au izbucnit mai multe certuri, chiar bătăi în cameră, un deputat fiind agresat.

Mii de oameni s-au adunat marți în afara clădirii parlamentului, cu fluiere, vuvuzele, lovind în oale și tigăi în încercarea de a se face auziți de parlamentarii din interior.

Președintele nu promulgă legea, dar Parlamentul poate trece peste decizie


Conform noilor reguli, grupurile societății civile care primesc mai mult de 20% din veniturile lor din străinătate vor fi obligate să se înregistreze ca „organizații care servesc interesele unei puteri străine”, o etichetă despre care criticii se tem că va fi folosită pentru a reduce la tăcere militanții anticorupție și criticii guvernului.

Președintele Georgiei, Salome Zourabichvili, a promis că nu va semna proiectul de lege, semn al unei rupturi de partidul de guvernământ, dar vetoul ei poate fi anulat de o majoritate simplă în parlament, deschizând calea pentru intrarea în vigoare a acestuia în următoarele săptămâni.

Vorbind cu Politico, Tinatin Bokuchava, președintele celui mai mare partid de opoziție din parlament, Mișcarea Națională Unită, a spus că votul va „concentra mințile asupra nevoii urgente de schimbare a regimului în Georgia”. „Cu alegerile de așteptat cu nerăbdare în octombrie, sunt încrezătoare că unitatea văzută pe străzile Georgiei în ultimele săptămâni se va dovedi un moment decisiv în istoria națiunii noastre. Locul nostru este în Europa”.

Bruxelles a acordat în decembrie anul trecut Georgiei statutul de candidat la UE, în ciuda avertismentelor că aceasta a revenit în privința chestiunilor esențiale legate de drepturile omului și nu a reușit să pună în aplicare pe deplin reformele cerute de Comisia Europeană.


UE a spus că proiectul de lege este „incompatibil cu valorile europene” și ar putea împiedica cererea țării din Caucazul de Sud de a deveni membru al blocului.

Potrivit unei scrisori văzute de Politico, o duzină de miniștri de externe ai UE l-au îndemnat vineri pe Josep Borrell „să trimită un mesaj fără echivoc către Tbilisi că această legislație este incompatibilă cu progresul Georgiei pe calea sa către UE”.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: