Parlamentul European le solicită statelor membre, Comisiei Europene și producătorilor de electronice și electrocasnice, să ia măsuri pentru ca aceste bunuri să dureze mai mult și să poată fi reparate.
Rezoluția, adoptată cu 662 voturi pentru, 32 de voturi împotrivă și două abțineri, încearcă să combată practicile actuale, când gadgeturile, în special, au durată de viață limitată prin așa-numita degradare programată (după unul sau doi ani de la achiziționare, de exemplu, în cazul bateriilor telefoanelor mobile).
Aproximativ 77% din consumatorii europeni ar prefera să-și repare bunurile stricate, în loc să cumpere altele, potrivit unui Eurobarometru, menționează un comunicat PE.
Măsurile recomandate de PE:
- trebuie definită defectarea programată și trebuie introdus un sistem prin care să fie depistate aceste sisteme construite special pentru ca un produs să se strice după o anumită perioadă. Cei care folosesc astfel de sisteme trebuie sancționați
- stabilirea unor “criterii minime de rezistență” pentru fiecare categorie de produse
- dacă o reparație durează mai mult de o lună, garanția trebuie extinsă pentru a acoperi acest interval
- statele ar trebui să acorde stimulente pentru a încuraja producerea de bunuri durabile și reparabile. Reparațiile și vânzările la mâna a doua ar reduce risipa și poluarea, și ar crea mai locuri de muncă, spun eurodeputații
- componentele esențiale, precum bateriile și LED-urile, nu trebuie să fie lipite de produse (decât în situații de excepție, impuse de rațiuni de siguranța folosirii), și trebuie să aibă un preț stabilit în funcție de natura și durata de viață a produsului.
- consumatorii să poată avea acces la un reparator independent, nu doar la service-ul producătorilor
- intrpducerea unei “etichete europene voluntară” care să menționeze durata de viață a unui aparat, soft, gadget, și faptul că poate fi reparat și upgradat.
- piesele de schimb indispensabile pentru funcționarea bunurilor casnice și electrocasnice trebuie să fie accesibile la prețuri corespunzătoare naturii și duratei de viață a unui produs