21 aprilie, 2011

Parlamentul European întăreşte măsurile guvernării economice. Europarlamentarii au adoptat şase legi prin care centralizează puterea de decizie economică în interiorul UE, oferind mai multă putere Comisiei Europene pentru supravegherea politicilor fiscale ale statelor membre. Eurodeputaţii au discutat patru ore, într-o şedinţă pe alocuri încinsă, a comisiei economice, cele 2.000 de amendamente propuse pachetului legislativ. Anumite amendamente au fost adoptate cu o majoritate mai slabă decât se obişnuieşte în parlamentul de la Bruxelles. La finalul şedinţei, pachetul de şase acte normative a fost modificat astfel încât să confere CE un rol mai important, în dauna Consililui European, care reprezintă statele membre. Încercările socialiştilor şi ecologiştilor de a tempera ceea ce criticii numesc reguli pentru austeritate permanentă, cu mai multe posibilităţi pentru cheltuieli publice în domeniul educaţiei, transportului şi infrastructurii, au avut doar un success parţal, rezultând două grupuri opuse în privinţa adoptării noii legislaţii. (EUObserver)

Ungaria denunţă amestecul Germaniei în treburile sale interne. Ministrul ungar de externe a răspuns criticilor Germaniei legate de adoptarea noii sale Constituţii, considerându-le o inacceptabilă intervenţie în politica internă a ţării sale şi a avertizat Berlinul să evite astfel de declaraţii “şocante” în viitor. “Comentariile făcute de ministrul de stat Hoyer au evaluat practic procesul politic intern din Ungaria”, a spus omologul ungar al acestuia, Zsolt Nemeth. “Declaraţia este de neînţeles şi inacceptabilă”, a mai spus el. Marţi, Hoyer a afirmat că noua Constituţie ungară încalcă valorile UE. Potrivit ministrului ungar, însă, noua Constituţie nu restricţionează drepturile minorităţile sau dreptul la o justiţie dreaptă şi întăreşte valorile europene comune, nu le încalcă. (EUObserver)

CE vrea creşterea bugetului anual al Uniunii cu 4,9%. Comisia Europeană a cerut Parlamentului să aprobe o mărire  a bugetului anual, pentru 2012, cu 4,9%, riscând să stârnească noi polemici între statele membre. Procentul este mult peste rata inflaţiei din UE, situată la 3%. Guvernul britanic a protestat deja faţă de aceste pretenţii, pe care le consideră “inacceptabile” într-un moment în care statele membre impun măsuri drastice de austeritate. Comisia a cerut anul trecut o creştere de aproape 6%, provocând o dispută majoră cu Marea Britanie şi alte state membre. După negocieri îndelungate, a fost acceptată creşeterea bugetului pentru 2011 cu 2,91%. O mărire a bugetului cu 4,9% ar aduce Comisiei un buget pentru 2012 de 132,7 miliarde de euro. Comisarul european pentru buget Janusz Lewandowski a descris cererea CE ca pe un “act de echilibru delicat, ce combină austeritatea şi măsurile de creştere economică pentru 500 de milioane de europeni”. (BBC News)


SUA şi aliaţii săi acordă asistenţă financiară şi consiliere rebelilor libieni. Conflictul din Libia a intrat într-o nouă fază, aliaţii occidentali implicându-se direct în susţinerea forţelor militare ale opoziţiei. Rebelii n-au reuşit să învingă trupele colonelului Gaddafi în ciuda atacurilor aeriene ale NATO. Franţa şi Italia au anunţat joi că se vor alătura eforturilor Marii Britanii de a trimite consilieri militari armatei dezorganizate şi neexperimentate a rebelilor libieni, pentru a le oferi sfaturi în domeniul tacticilor de război şi al logisticii. Barack Obama a autorizat trimiterea în Libia a unor echipamente neletale (veste antiglonţ, corturi, uniforme şi vehicule) în valoare de 25 milioane de dolari. Aparent, acest ajutor nu contravine definiţiei dată de ONU mandatului său de protecţie a civililor, prin care s-a autorizat intervenţia străină în Libia. Oraşul vestic Misrata, controlat de rebeli, continuă să fie focarul luptelor. Joi au fost ucişi în timpul luptelor din Libia doi fotoreporteri (unul britanic-american şi unul american), alţi doi jurnalişti occidentali fiind răniţi. (Washington Post)

Franţa ajută Tunisia cu 350 milioane de euro. Ministrul francez de externe Alain Juppe a anunţat, în Tunis, că ţara sa va acorda pentru 2011-2012 un ajutor finanicar în valoare de 350 milioane de euro Tunisiei, invitând oficialii tunisieni să ia parte la summitul grupului G8, luna viitoare, în Franţa. “Vizita pe care am făcut-o la Tunis a fost foarte importantă pentru mine. Ştiu foarte bine că au existat câteva neînţelegeri între Franţa şi Tunisia, dar cred că toate acestea au rămas în trecut”, a spus Juppe, care s-a întâlnit cu premierul interimar Beji Caid Essebsi. “Mişcarea importantă din lumea arabă şi africană, declanşată de Tunisia ne-a făcut să avem un mare respect şi admiraţie pentru voi, pentru că e nevoie de curaj să alungi de la putere un regim autoritar şi dorim ca această mişcare să aibă mult succes”, a mai spus politicianul francez.(Liberation)

Putin dă de înţeles că va candida din nou la preşedinţie anul viitor. Premierul Vladimir Putin le-a spus ieri parlamentarilor că ţara are nevoie de o perioadă “puternică şi calmă” pentru a obţine creştere economică – făcând aluzie la faptul că ar dori să se întoarcă în fruntea statului rus anul viitor. El a avertizat asupra “liberalismului inutil”, ceea ce mulţi au interpretat ca un atac la adresa actualului preşedinte, Dimitri Medvedev. Niciunul dintre cei doi nu a exclus candidatura în alegerile prezidenţiale din luna martie a anului viitor şi, în ultimele săptămâni, ei au început să facă declaraţii publice în dezacord, pentru prima oară de când Putin l-a susţinut pe Medvedev pentru Kremlin în 2008. Anterior, Putin şi Medvedev anunţaseră că vor hotărî care dintre ei va candida la alegeri, fiind puţin probabil să candideze unul contra celuilalt. “În lumea modernă, dacă eşti slab, întodeauna se găseşte cineva să vină şi să-ţi spună fără echivoc încotro să te îndrepţi, ce politică să adopţi şi pe ce drum s-o apuci”, a spus Putin. El a adăugat că Rusia are nevoie, pentru a se dezvolta, ca următoarele decenii să fie stabile şi calme, “fără mişcări dure şi fără experimente bazate pe liberalism inutil sau demagogie socială”. (Independent)

Guvernul japonez interzice accesul populaţiei la 20 km de centrala Fukushima. După câteva săptămâni în care au încercat să prevină panicarea populaţiei în legătură cu pericolul nuclear al centralei de la Fukushima, autorităţile de la Tokyo fac acum eforturi pentru a-i opri pe oameni să se mute înapoi în zona evacuată. Yukio Edano, secretarul guvernului jponez, a declarat că începând de joi nimeni nu mai are voie să intre în perimetrul de 20 km din jurul reactoarelor nucleare fără permisiune oficială. Anunţul a fost făcut după ce locuitorii din zona evacuată au început să se întoarcă pentru a-şi lua lucrurile din case, iar jurnaliştii locali şi străini au început să circule prin zonă. Un purtător de cuvânt al guvernului a făcut apel lapopulaţie să nu intre în regiunea restricţionată, apoi guvernul a impus evacuarea cu forţa a oamenilor, care până acum plecau de bunăvoie.  “Situaţia de la centrală nu este încă suficient de stabilă”, a precizat oficialul de la Tokyo. (New York Times)


China Mobile a ajuns la 600 milioane de utilizatori. China Mobile, cel mai mare operator de telefonie mobilă din lume, a ajuns la 600 milioane de utilizatori, după ce numărul acestora a crescut în zonele rurale. Compania şi-a mărit numărul de abonaţi cu 16,8 milioane, între ianuarie şi martie anul acesta. Profitul companiei a crescut cu 5,4%, ajungând la 4,1 miliarde de dolari în primul trimestru al anului 2011, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut. Firmele de telefonie mobilă din China încearcă să crească suma cheltuită de un utilizator, vânzând mai multe servicii pentru aparatele de generaţia a treia. Veniturile pe cap de utilizator au scăzut din cauza creşterii numărului utilizatorilor de la ţară, unde aceştia au tendinţa de a cheltui mai puţin bani pe convorbiri telefonice. Suma medie, lunară, cheltuită de un utilizator a scăzut de la 76 de yeni (11,6 dolari) în decembrie la 67 de yeni în martie. (BBC News)


 

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: