Parlamentul European cere un pașaport de securitate socială
duminică

5 decembrie, 2021

Parlamentul European cere introducerea rapidă a pașaportului european de securitate socială

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

25 noiembrie, 2021

Parlamentul European cere Comisiei Europene să elaboreze o propunere legislativă privind un ”pașaport european de securitate socială” înainte de sfârșitul lui 2022, pentru a reduce sarcina administrativă a lucrătorilor mobili.

Într-o rezoluție adoptată joi, eurodeputații îndeamnă Comisia Europeană să accelereze planurile pentru un pașaport european de securitate socială (PESS) pentru a facilita transferabilitatea drepturilor de securitate socială pentru lucrătorii mobili.

PESS va permite verificarea în timp real a datelor lucrătorilor mobili de către autoritățile naționale ale statului membru în care intenționează să lucreze. Acesta va contribui la combaterea fraudei sociale și a muncii nedeclarate, și va facilita, în același timp, urmărirea și revendicarea drepturilor și a contribuțiilor la asigurările sociale ale lucrătorilor.

Respectarea diversității


Eurodeputații afirmă că inițiativa PESS ar trebui să aducă beneficii clare pentru toate părțile interesate implicate: lucrătorii mobili, întreprinderile, angajatorii, sindicatele și autoritățile naționale. Aceasta ar trebui să protejeze drepturile lucrătorilor și să facă procedurile administrative mai puțin complicate și mai eficiente. În același timp, pașaportul ar trebui să respecte diversitatea sistemelor naționale de securitate socială și să nu devină o condiție pentru exercitarea libertății de circulație.

Confidențialitate

Potrivit eurodeputaților, orice schimb de informații prin intermediul PESS ar trebui să fie ghidat de respectarea strictă a normelor UE privind protecția datelor cu caracter personal. Securitatea socială și datele cu caracter personal ar trebui să fie puse doar la dispoziția persoanei și a autorităților naționale competente în cauză și nu ar trebui să fie partajate în alte scopuri decât asigurarea respectării normelor UE în materie de securitate socială.

O carte de identitate electronică europeană

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

Actualul proiect-pilot pentru un pașaport european de securitate socială include doar informații cu privire la securitatea socială a lucrătorilor mobili. Eurodeputații doresc ca PESS să fie extins la alte domenii ale dreptului muncii din UE, cum ar fi asigurările de sănătate și pensiile, și să completeze cartea de identitate electronică europeană și alte inițiative ale UE de digitalizare în domeniul securității sociale.Rezoluția a fost adoptată cu 598 voturi pentru, 59 împotrivă și 38 abțineri.

Începând din 2014, Parlamentul European a solicitat Comisiei, în mai multe rânduri, să introducă o propunere legislativă privind un număr european de securitate socială pentru a crea un instrument digital la nivelul UE pentru coordonarea securității sociale. În planul său de acțiune privind Pilonul european al drepturilor sociale, Comisia a anunțat lansarea unui proiect-pilot pentru a explora lansarea unui pașaport european de securitate socială.


Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

A apărut nr. 88 al revistei (exclusiv print) CRONICILE Curs de Guvernare: Din cele 192 de pagini, 22 sunt alocate unei serii de analize care focalizează pe marea problemă...

rrr