vineri

19 aprilie, 2024

România – Administrație Digitală

Drumul cel mai scurt către relația normală dintre cetățean și stat

6 octombrie, 2021

Parlamentul European a cerut miercuri interzicerea utilizării de către poliție a tehnologiei de recunoaștere facială în locurile publice și în operațiuni de poliție predictivă, o practică controversată care utilizează Inteligența Artificială pentru depistarea unor potențiali infractori.

Într-o rezoluție adoptată cu largă majoritate, deputații europeni au mai cerut interzicerea constituirii de baze de date private de recunoaștere facială, precum cele utilizate de compania Clearview AI.

Parlamentul a precizat că sprijină inițiativa Comisiei Europene de legiferare a Inteligenței Artificiale.


Rezoluția PE nu are un caracter obligatoriu pentru Comisia Europeană, însă trimite un semnal puternic asupra modului în care Parlamentul se va poziționa în viitoarele negocieri ale Legii AI.

Propunerea Comisiei Europene este aceea de a restricționa utilizarea identificării biometrice la distanță – inclusiv a tehnologiei de recunoaștere facială – în locuri publice, cu excepția cazului în care este vorba de combaterea unor infracțiuni „grave”, cum ar fi răpirile și terorismul.

Principalul negociator al Legii AI, Brando Benifei (S&D) și aproape toți co-negociatorii săi din celelalte grupuri politice din Parlament au solicitat interzicerea generală a recunoașterii faciale.

Acestă poziție este în contrast puternic cu politicile puse în aplicare în unele țări membre ale UE, care sunt dornice să folosească aceste noi tehnologii pentru a-și consolida aparatele de securitate.


În mai 2020, Poliția Române a atribuit Dataware Consulting un contract pentru furnizarea unui sistem IT de recunoaștere facială a persoanelor după imaginile și fotografiile furnizate de diverse surse: bazele de date ale Evidenței Populației, Serviciul eliberare permise, Serviciul pașapoarte, camere de supraveghere, telefoane mobile.

Contractul a fost estimat la 4.779.008 lei, fără TVA, iar atribuire s-a făcut pentru suma de 4.779.000 lei, fără TVA.

Și SRI deține un asemenea sistem, realizat în parte cu finanțare europeană, fiind o componentă a proiectului SII Analytics. SRI afirmă că sistemul este utilizat pe componenta de asigurare a securității la evenimente publice majore.

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că...

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: