marți

11 iunie, 2024

15 mai, 2020

Parlamentul European a decis că valoarea Fondului de relansare economică trebuie să fie de 2 trilioane euro, bani care trebuie ”adăugați” bugetului UE. Legislativul european mai cere Comisiei să nu utilizeze soluții financiare „fanteziste și îndoielnice” pentru că în acest moment este în joc ”credibilitatea UE”.

Comisia Europeană urmează să prezinte o propunere de revizuire a Cadrului Financiar Multianual și de creare a fondului de redresare economică, propunerea inițială de buget formulată în 2019 urmând să fie actualizată ținând seama de criza sanitară și de consecințele acesteia.

Condițiile puse de Parlamentul European pentru a vota bugetul multianual UE

Parlamentul European a adoptat vineri (505 voturi pentru, 119 împotrivă și 69 abțineri) o rezoluție privind revizuirea următorului buget UE și planurile de redresare economică, ale cărei detalii au fost anterior negociate și aprobate de liderii principalelor 5 familii politice reprezentate în Parlamentul European.


Potrivit acestei rezoluții, „cetățenii europeni trebuie să se afle în centrul strategiei de redresare”, iar Parlamentul ”va acționa ferm în apărarea intereselor cetățenilor”.

Parlamentul insistă asupra faptului că noul „fond de redresare și de transformare” trebuie să aibă o valoare de 2 mii de miliarde euro, să fie finanțat „prin emiterea de obligațiuni de redresare pe termen lung”, iar sumele să fie acordate „prin împrumuturi și, în principal, prin granturi, plăți directe pentru investiții și capitaluri proprii.

Parlamentul mai solicită Comisiei să nu utilizeze multiplicatori financiari „fanteziști și îndoielnici” pentru a prezenta cifre ambițioase, deoarece este în joc credibilitatea UE.

Planul de redresare trebuie să fie finanțat în plus față de următorul cadru financiar multianual (CFM), care este bugetul pe termen lung al UE, nu în detrimentul programelor UE existente și viitoare, transmit deputații, care insistă că Parlamentul își va utiliza puterile de veto în cazul în care solicitările sale nu sunt satisfăcute.


Sumele prevăzute pentru redresare „ar trebui să meargă spre programe înscrise în bugetul UE”, pentru a garanta o „supraveghere și o participare parlamentară deplină”. Parlamentul cere, de asemenea, să fie implicat deplin „în elaborarea, adoptarea și punerea în aplicare a fondului de redresare”.

Parlamentul avertizează Comisia cu privire la „orice încercare de a concepe o strategie europeană de redresare în afara metodei comunitare și prin recurgerea la mijloace interguvernamentale”.

„Pachetul de redresare masivă”, pe care deputații l-au solicitat încă din aprilie, trebuie să aibă o „durată proporțională cu impactul profund pe termen lung preconizat al crizei actuale”.  Deputații europeni solicită ca investițiile să fie axate pe prioritățile prevăzute în Pactul ecologic european și în agenda digitală și insistă asupra creării unui nou program european de sănătate autonom.

Reforma UE privind sursele de venit devine vitală

Deputații mai cer introducerea unor noi „resurse proprii” (surse de venituri ale UE), astfel încât să fie evitată o creștere suplimentară a contribuțiilor directe ale statelor membre la bugetul UE pentru a răspunde nevoilor CFM și Fondului de redresare și de transformare.

Întrucât plafonul pentru veniturile UE este în directă relație cu Venitul Național Brut (VBN), care potrivit estimărilor va scădea semnificativ ca urmare a crizei, deputații fac apel, de asemenea, la „o creștere imediată și permanentă a plafonului pentru resurse proprii”.

Actualul ciclu bugetar multianual al UE se încheie la 31 decembrie 2020. Prima variantă a bugetului 2021-2027 a fost prezentată de fosta Comisie Juncker în mai 2018. Comisia von der Leyen a prezentat propria variantă la începutul anului, înainte de criza coronavirus, o variantă actualizată fiind promisă pentru luna mai 2020.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: