vineri

26 aprilie, 2024

24 mai, 2023

Deputații conservatori și liberali din Comisia pentru agricultură a Parlamentului European și-au unit forțele și au respins noua legislație a UE care vizează inversarea procesului de pierdere a biodiversității, numită Regulamentul privind restaurarea naturii.

Comisia pentru pescuit, care are și un cuvânt de spus asupra dosarului, votează în această dimineață.

Regulamentul privind restaurarea naturii își propune să restaureze cel puțin 20% din zonele terestre și maritime degradate ale UE până în 2030 și toate zonele considerate a avea nevoie de restaurare până în 2050.


Inițiativa se confruntă cu opoziția asociațiilor agricole, a țărilor dens populate, precum Belgia și Țările de Jos, și a grupuri politice conservatoare. Toți susțin că atingerea obiectivelor va lua din pământurile fermierilor și va submina securitatea alimentară.

Liberalii au înclinat balanța

Potrivit Politico, Partidul Popular European (PPE), de centru-dreapta, a militat intens împotriva acestei legislații și a primit sprijinul altor grupuri de dreapta. Dar cheia succesului PPE a fost divizarea parlamentarilor din grupul liberal Renew Europe. Voturile lor au fost esențiale pentru respingerea propunerii, potrivit dosarelor de vot.

Ei probabil vor forma o alianță similară în comitetul pentru pescuit astăzi.

Justificarea opoziției: „Grupul PPE va rezista cu fermitate oricărei propuneri de lege care reprezintă un pericol pentru munca fermierilor și pentru securitatea alimentară a cetățenilor europeni”, a declarat europarlamentarul Herbert Dorfmann, purtătorul de cuvânt al PPE pentru agricultură


„Putem atinge obiectivele propuse de Comisia pentru refacerea naturii cu măsuri locale și naționale adecvate”, a precizat acesta.

ONG-urile ”verzi” au criticat ferm votul. Sabien Leemans, de la Biroul pentru politici europene WWF, a declarat că mișcarea comisiei pentru agricultură „pune în pericol mijloacele de trai ale tuturor, în primul rând pe cele ale fermierilor”, deoarece ecosistemele sănătoase cresc rezistența la fenomene meteorologice extreme și susțin producția de alimente.

PPE a cerut Comisia să revadă propunerea legislativă, dar vicepreședintele Comisiei Frans Timmermans le-a spus luni europarlamentarilor: Executivul UE nu va veni cu o altă propunere. Să fie clar, ca cristalul.”

Țările UE urmează să decidă, de asemenea, poziția lor comună cu privire la dosar, iar președinția suedeză a Consiliului caută să ajungă la o poziție comună la următoarea reuniune a miniștrilor mediului de la Bruxelles, pe 20 iunie.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: