luni

17 iunie, 2024

17 decembrie, 2014

Moldova va putea exporta până la 40 000 de tone de mere proaspete, 10 000 de tone de struguri proaspeți de masă și 10 000 de tone prune proaspete în UE, fără taxe, datorită unei propuneri votate miercuri de deputați europeni, se arată într-un comunicat al PE.

Aceste măsuri ar trebui să compenseze pierderile producătorilor moldoveni cauzate de embargoul Rusiei, motivat politic, asupra produselor moldovenești.

Cantitățile fără taxe din cele trei soiuri de fructe sunt ”foarte limitate” în comparație cu producția UE (0,4% pentru mere, 0,7% pentru prune și 0,6% pentru strugurii de masă), a spus raportorul Sorin Moisă, eurodeputat român.


Acesta a subliniat și faptul că importurile suplimentare din cele trei produse vor fi absorbite, probabil, de piața românească, ”datorită proximității culturale și geografice, precum și situației actuale de pe piață”, producția românească de fructe scăzând corespunzător.

Importurile din Moldova în UE au reprezentat 0,1% din totalul importurilor UE în 2013.

Deşi 90% din toate importurile din Moldova au intrat în UE fără taxe din 2008, conform regulamentului de ”preferințe comerciale autonome”, fructele proaspete fac parte din cele 10% importuri care nu făceau parte din acest regim. Cu toate acestea, vinul din Moldova a fost adăugat pe lista importurilor fără taxe în 2013.

Măsura răspunde embargourilor impuse de Rusia

Rusia a impus un embargo pe produsele agricole din UE la data de 21 iulie 2014, ca răspuns politic la aprofundarea legăturilor economice și politice dintre UE și Moldova. Acest lucru a afectat economia Moldovei pentru că Rusia este al doilea cel mai mare partener comercial (după UE), iar în horticultură lucrează aproximativ 10% din populația activă.


Comisia Europeană a propus deschiderea pieței UE ca răspuns la o cerere urgentă din partea Moldovei pentru sprijin. Concesiile privind importul de fructe sunt complementare preferințelor comerciale acordate Moldovei ca parte din ”aria comercială aprofundată și comprehensivă” cu UE, stabilită prin acordul de asociere UE – Moldova, ratificat de PE luna trecută.

Paşii următori

Cota de importuri fără taxe, care trebuie aprobată formal de Consiliul de Miniștri, se va aplica retroactiv din august 2014 și va expira la sfârșitul lui 2015.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: