joi

25 aprilie, 2024

9 aprilie, 2019

Comisia de control bugetar (CONT) a Parlamentului European a respins propunerea Guvernului Dăncilă pentru poziția de membru al Curții Europene de Conturi, a anunțat luni seara europarlamentarul Siegfried Mureșan. Cel propus de România a fost Viorel Ștefan, viceprim-ministru fără portofoliu.

Potrivit unui comunicat al comisiei, în timpul audierii lui Viorel Ștefan ”mai mulți parlamentari europeni au pus la îndoială rolul acestuia în rezultatele slabe înregistrate de țara sa în combaterea corupției”.

„A avut 8 voturi pentru și 12 voturi împotrivă. Votul a fost secret, dar numărul de voturi de fiecare parte confirmă că au votat împotriva sa colegi din mai multe grupuri politice, inclusiv din ALDE”, a scris Siegfried Mureșan pe Facebook.


„România nu pierde această poziție, ea poate fi ocupată de îndată ce Guvernul României va propune un candidat care să corespundă criteriilor de competență și să convingă europarlamentarii din Comisia de control bugetar”, a precizat europarlamentarul PNL.

”Vedem că Guvernul României nu reușește să obțină nimic în Europa, deși deține președinția rotativă a Uniunii Europene. Locul de membru în Curtea de Conturi care s-a supus astăzi la vot era destinat țării noastre, Viorel Ștefan nu a concurat cu vreun alt candidat din alt stat membru, nu a existat contracandidat. Cu toate acestea, candidatul Guvernului Dăncilă nu a reușit să convingă. Guvernul Dăncilă nu reușește să obțină nici măcar ceea ce se cuvine de drept țării noastre”, afirmă Siegfried Mureșan.

”Menţionez că am fost în sală la momentul votului, am urmărit sesiunea de vot, dar nu am votat de vreme ce au fost prezenţi suficienţi membri plini şi membri supleanţi din Comisia CONT, eu nefiind membru în comisia respectivă”, precizează eurodeputatul PNL.

Eurodeputații au sprijinit în schimb candidata Croației, Ivana Maletic, cu 11 voturi pentru, 8 împotrivă și două abțineri.


Ivana Maletic este europarlamentar și membră a Comisiei pentru economie și finanțe.

Urmează votul în plen săptămâna viitoare asupra celor doi candidați.

Curtea Europeană de Conturi, cu sediul în Luxemburg, are 28 de membri, câte unul din fiecare țară. Ei sunt numiți pentru un mandat de lase ani. Consiliul, după consultări cu Parlamentul European, decide asupra candidatului propus de fiecare țară. Dacă PE are o opinie nefavorabilă despre unul dintre candidați, președintele legislativului european cere Consiliului să retragă această nominalizare și să propună un alt candidat.

Totuși, Consilul poate să numească și candidații respinși de Parlament.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: