sâmbătă

20 aprilie, 2024

13 decembrie, 2017

Parlamentul European a aprobat majorarea până la 500 de miliarde de euro a resurselor pentru Fondul European pentru Investiţii Strategice (EFSI), lansat în 2015, la inițiativa președintelui Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker.
Funcționarea Fondului va fi extinsă până la finele lui 2020, potrivit unui comunicat al Parlamentului European.

Totodată, garanțiile bugetare comunitare au crescut până la 26 de miliarde de euro, din care 16 miliarde de euro vor fi disponibile pentru solicitări până la jumătatea anului viitor.


Crește cu 50% și contribuția Băncii Europene de Investiții (BEI) până la 7,5 miliarde de eurodecizie care urmează să fie validată de consiliul directorilor băncii.

Noi reguli ale „Planului Juncker” – după cum a fost denumit proiectul, vor acorda un rol mai important unității de consiliere (European Investment Advisory Hub), cu promisiunea unei prezențe locale mai puternice. Și BEI va delega, pe cât este cu putință, selecția și monitorizarea proiectelor de dimeniuni mici băncilor locale.

EFSI va avea ca prioritate proiectele cu risc înalt și cele care au cel mai bun potențial de eficiență economică și socială și se adresează mai ales proiectelor pe care piața nu reușește să le realizeze, potrivit sursei citate.

În forma sa actuală, Fondul european pentru investiţii strategice (EFSI) este concentrat pe infrastructură, educaţie, cercetare, inovare, energia din surse regenerabile şi eficienţa energetică, utilizează garanţii de 21 miliarde de euro pentru a atrage investiţii private de 15 ori mai mari până în 2018.


EFSI a permis mobilizarea unor investiţii de 315 miliarde de euro în trei ani, din 2015 şi până în 2018. A generat investiții în valoare de 241 de miliarde de euro și a permis crearea a 300.000 de locuri de muncă.

În urmă cu un an, cei 28 de miniştrii de Finanţe din UE şi-au dat acordul pentru a majora capacitatea de finanţare şi durata acestui plan, în aceleaşi proporţii cu cele care au fost aprobate marţi de eurodeputaţi.

Parlamentul European spune că „investiţiile trebuie să se concentreze pe crearea de locuri de muncă, în special pentru tineri, pe creştere şi competitivitate, energie şi climă, sănătate, cercetare şi inovaţie, transporturi durabile, sectorul digital şi industriile creative”.

EFSI este destinat atragerii de investitori privaţi care sunt interesaţi să finanţeze proiecte ăn sectoare precum energia, infrastructurile sau cercetarea.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: