joi

28 martie, 2024

17 mai, 2017

Premierul Viktor Orban a reușit să enerveze Europa

Parlamentul European a anunțat miercuri că a votat o rezoluție în care se afirmă: ”Situația din Ungaria justifică declanșarea procedurii care poate duce la adoptarea de sancțiuni împotriva acestui stat”.

Rezoluția a fost propusă de grupurile liberal, social-democrat și stânga radicală, toate acestea considerând că ”situația constituie un risc clar de încălcare gravă a valorilor stipulate în Articolul 2 al Tratatului Uniunii Europene și justifică declanșarea procedurii prevăzute de Articolul 7”.

Rezoluția a fost aprobată cu 393 voturi pentru, 221 împotrivă și 64 de abțineri. Documentul nu a fost sprijinit de Partidul Popular European, de care aparține formațiunea Fidesz a premierului ungar Viktor Orban.


”Recentele evoluții din Ungaria au condus la o serioasă deteriorare a domniei legii, democrației și drepturilor fundamentale, toate acestea testând capacitatea UE de a-și apăra valorile fundamentale”, consideră parlamentarii europeni, care repetă în rezoluție nevoia declanșării procesului de salvgardare al valorilor fundamentale descrise în rezoluția din octombrie 2016.

Comisia PE pentru libertăți civile, justiție și afaceri interne urmează să elaboreze un raport cu privire la Ungaria, după care PE va decide prin vot asupra lansării primelor măsuri ale Articolului 7.

La finele lunii aprilie, Comisia Europeană a deschis o procedură de infringement împotriva Ungariei în legătură cu controversata lege privind universitățile, care amenință să ducă la închiderea Universității Central Europene (CEU), finanțată de miliardarul american George Soros.

Scrisoarea de punere în întârziere trimisă guvernului constituie prima etapă a procedurilor de infringement pe care le poate lansa Comisia Europeană și care ar putea duce la final la sancțiuni financiare dure când o țară nu respectă legislația Uniunii Europene.


Articolul 7 din Tratatul UE descrie mecanismul de impunere a valorilor UE. Potrivit art. 7(1), Consiliul poate determina dacă există un risc clar de eludare a valorilor UE care se manifestă într-unul din statele membre. Blocarea riscului se face în primul rând prin emiterea de recomandări statului în culpă.

Mecanismul descris de articolul 7 (1) poate fi declanșat de Parlament, de Comisie sau de o treime a membrilor UE- condiție îndeplinită prin votul de miercuri din Parlament.

Mai dificilă este procedura finală de impunere de sancțiuni, care trebuie să se bazeze pe decizia unanimă a Consiliului și pe aprobarea Parlamentului. Pe lista sancțiunilor se găsește, de exemplu, suspendarea dreptului de vot în Consiliul UE.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: