vineri

19 august, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

15 iunie, 2014

Noile structuri de conducere ale Băncii Naţionale a României, Consiliului Concurenţei, Curţii de Conturi, Televiziunii Română şi Radioului Public sunt votate luni în parlament.

Amânate o săptămână (10 iunie fusese data iniţială stabilită de parlament pentru procedurile de alegere), audierile candidaţilor vor avea loc de dimineaţă, iar după-amiază plenul Parlamentului va vota nominalizaţii.

Candidaturi depuse pentru BNR

Mandatele membrilor Consiliului de Administraţie al BNR expiră în octombrie anul acesta, însă premierul Victor Ponta a anunţat că numirea noii conduceri se va desfăşura în luna iunie.


Până vineri, pentru noul Consiliu au fost depuse candidaturile lui Mugur Isărescu, susţinut de toate partidele, Florin Georgescu, Cristian Popa, Daniel Dăianu, Marin Dinu, Nicolae Dănilă din partea Alianţei PSD-UNPR-PC, Bogdan Olteanu din partea PNL, Agnes Nagy din partea UDMR şi Virgil Stoenescu din partea PDL.

Au existat și unele informații contradictorii, potrivit cărora s-ar înscrie în cursă și actualul ministru delegat pentru buget, Liviu Voinea, sau secretarul de stat de la Finanțe, Gheorghe Gherghina. Însă până vineri, 13 iunie, niciunul dintre aceștia nu-și depusese oficial candidatura.

Consiliul are nouă membri, patru executivi şi cinci neexecutivi, cu mandate pe cinci ani. Ei sunt numiți de Parlament, la propunerea comisiilor permanente de specialitate ale celor două Camere, şi au dreptul la oricâte mandate.

Mugur Isărescu este cel mai longeviv şef de instituţie din România şi guvernator din Europa, ocupă această poziţie din septembrie 1990 şi, potrivit asigurărilor date de premier, va obţine luna aceasta al 5-lea mandat.

TVR- Candidatul USL este susţinut şi de USD


În ceea ce priveşte SRTv, Stelian Tănase a fost numit director general interimar al Televiziunii Române, la 20 decembrie 2013, fiind a doua nominalizare făcută de liberali, după ce Rareş Bogdan a fost respins de plen, în cadrul unei dispute survenite în coaliţia de guvernare de atunci, între PNL şi PSD.

Premierul Victor Ponta a anunţat că alianţa PSD – UNPR – PC îl susţine în continuare pe Stelian Tănase la conducerea TVR, chiar dacă el a fost propunerea liberalilor.

Plenul celor două camere urmează să-l voteze pe Stelian Tănase, precum şi noul CA al Societăţii Române de Radiodifuziune (SRR), după ce vor avea loc discuţiile în comisiile de cultură ale legislativului.

Televiziunea naţională, care a concediat anul trecut 619 salariaţi, este ameninţată cu insolvenţa, din cauza celor aproximativ 800 de milioane de lei datorii ale instituţiei.

Preşedintele Consiliului Concurenţei candidează pentru un nou mandat

Tot luni se vor vota şi numirile pentru preşedintele, un vicepreşedinte şi un consilier de la Consiliul Concurenţei.

Mandatele sunt de cinci ani şi pot fi reînnoite o singură dată.

Bogdan Chiriţoiu, căruia i-a expirat mandatul de preşedinte în luna mai a anunţat deja că va candida şi pentru cel de-al doilea permis de lege.

Dosarele au fost depuse deja, iar printre pretendenţii la şefie a apărut şi un fost preşedinte al Consiliului, Gheorghe Oprescu, care a condus instituţia între 2007 şi 2009, iar apoi a apărat Poşta Română într-un litigiu cu instituţia la care doreşte să revină.

Completarea conducerilor de la Curtea de Conturi şi ASF

De asemenea, parlamentarii îi vor mai vota luni şi pe cei şase noi consilieri de conturi din Plenul Curţii de Conturi (care are 18 membri), precum şi pe înlocuitorul lui Victor Ciorbea, care a renunţat în aprilie la proaspăta poziţie de membru neexecutiv în Consiliul ASF, preferând-o pe cea de Avocat al Poporului.

Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Scumpirea energiei electrice a fost amplificată de mecanismul formării prețurilor adoptat în UE („pay as clear”), care promovează alinierea prețurilor angro la cel mai mare cerut pe piață.

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: