Parlamentul Republicii Moldova a acordat miercuri Guvernului Filip votul de investitură. Pentru instalarea noului guvern, realizată în 4 zile de la nominalizare, au votat 57 de parlamentari.
Vestea organizării ședinței speciale de parlament a provocat proteste la Chișinău, sute de oameni încercând să intre în clădire pentru a întrerupe procedura. Tentativa a eșuat, însă protestatarii au înconjurat clădirea Parlamentului și blochează ieșirea membrilor legislativului.
***
Biroul Permanent al Parlamentului de la Chișinău a decis miercuri ca legislativul să se întrunească în sesiune pentru a vota Guvernul Filip.
Potrivit președintelui Parlamentului moldovean, Andrian Candu, ședința urmează să înceapă la ora 16:00. ”Asta în cazul în care Pavel Filip, candidatul desemnat, este gata”, spunea presei din Moldova Andrian Candu.
Candidatul desemnat a trimis deja la parlament lista noului cabinet și programul de guvernare, chiar dacă mai avea la dispoziție încă 10 zile pentru pregătirea votului de investitură.
Documentul de referință al noului guvern este unul care afirmă aspirațiile europene ale Republicii Moldova, dorința de modernizare, de reformă a statului și cea de luptă împotriva corupției. Toate principiile sunt însă formulate la modul general-superficial și dau senzația unui compendiu de principii pe care toată lumea le agreează dar pe care nimeni nu știe clar cum vor fi aplicate în viitor.
În programul de guvernare, România este menționată la capitolul privind intenția de interconectare la rețelele de energie europene și la capitolul privind instituirea punctelor comune de frontieră.
Suplimentar, în document de menționează continuarea parteneriatului strategic cu Bucureștiul, semn că noul guvern speră în deblocarea creditului acordat în timpul guvernării Ponta.
După cum speră la reluarea relațiilor cu finanțatorii internaționali, fiind trecută ca prioritate dezghețarea relațiilor cu FMI.
Descărcați AICI programul de guvernare trimis la Parlament
Guvernul Pavel Filip (PDM) va avea 4 vicepremieri- ministrul Economiei Octavian Calmîc (PDM), ministrul de Externe Andrei Galbur (fost ambasador al Moldovei la Moscova), ministrul pentru Reintegrare Gheorghe Bălan (PDM) și ministrul pentru Probleme sociale Gheorghe Brega (PL).
De menționat faptul că majoritatea site-urilor ministerelor moldovene au publicat deja numirile, pozele și CV-urile noilor titulari, semn că Pavel Filip consideră votul Parlamentului o simplă formalitate.
Un infografic cu Cabinetul Filip realizat de UNIMEDIA: