30 august, 2013

Parlamentarii britanici au respins, joi seara, o posibilă acţiune militară în Siria contra regimului lui Bashar al-Assadm pentru a opri folosirea armelor chimice, notează BBC News.

O moţiune a guvernului pe această temă fost respinsă cu 285 la 272 de voturi, o diferenţă de doar 13 voturi.

Premierul David Cameron a declarat că “este clar” că Parlamentul nu vrea o acţiune militară, iar Guvernul va acţiona în consecinţă.


În urma acestui vot, Marea Britanie nu se va implica în niciun fel de intervenţie comună Washington-Londra împotriva regimului Assad.

Votul este o lovitură pentru autoritatea lui Cameron, care fusese nevoit anterior să moifice moţiunea,  ce propunea acţiune militară, după ce Partidul Laburist a cerut să fie aduse mai multe dovezi privind responsabilitatea lui Assad. Amendamentul laburiştilor a fost respins de parlamentari cu 114 voturi.

Dar, într-o turnură neaşteptată a evenimentelor, parlamentarii britanici au respins moţiunea guvernului de sprijin pentru o acţiune militară în Siria, chiar dacă aceasta va fi sprijinită de dovezi din partea inspectorilor ONU, care investighează, la faţa locului, acuzaţiile aduse armatei guvernamentale, că a folosit arme chimice împotriva civililor.

David Cameron explicase că acţiunea contra regimului Assad va opri producerea de noi atrocităţi, dar parlamentarii din toate partidele şi-au exprimat neîncrederea în aceste afirmaţii. Guvernul l-a acuzat pe Ed Miliban că-l “ajută pe Assad” prin refuzul de a susţine poziţia premierului, o acuzaţie respinsă ferm de laburişti.


Parlamentarii din toate partidele şi-au exprimat rezervele faţă de acţiunea militară, în timpul dezbaterii de şase ore din Camera Comunelor, precizează sursa citată. Membrii Legislativului de la Londra au fost chemaţi in vacanţă să voteze dacă Marea Britanie ar trebui sau nu să se alăture SUA pentru a ataca Siria.

Un al doilea vot ar putea avea loc săptămâna viitoare, pentru a autoriza atacurile britanicilor.

Cameron şi vicepremierul Nick Clegg şi-au expus opiniile legate de prevenirea producerii de noi atrocităţi. Sute de oameni au murit într-un atac ce a avut loc lângă Damasc, în 21 august, deşi regimul sirian neagă implicarea sa în acest genoci şi dă vina pe rebelii sirieni.

Prim-ministrul de la Londra a recunoscut, însă, că informaţiile privind faptul că regimul de la Damasc este vinovat de acel atac nu sunt “100% sigure”, dar că şefii serviciilor secrete britanice cred că “este extrem de probabil” ca guvernul sirian să fie responsabil pentru acea acţiune criminală.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: