sâmbătă

20 aprilie, 2024

22 iunie, 2020

Liderii formațiunilor politice reprezentate în parlamentul federal al Belgiei au aprobat, cu o singură excepție, înființarea unei comisii însărcinate cu examinarea trecutului colonial al statului.

Singurul vot împotrivă a fost dat de Vlaams Belang, Partidul Naționalist Flamand.

Moțiunea, anunță The Brussels Times, a fost propusă spre aprobare săptămâna trecută de către președintele parlamentului, Patrick Dewael (foto) lider al Partidului Liberal Democrat Flamand, care a descris inițiativa ca fiind similară celei prin care Africa de Sud a înființat la căderea regimului apartheid Comisia pentru Adevăr și Reconciliere.


Comparația ar putea fi, însă, exagerată, susțin unele voci. Africa de Sud a judecat istoria recentă (1948-1994) și a organizat un ”proces Nuremberg” al apartheidului, cu o diferență notabilă față de procesul intentat conducătorilor naziști: majoritatea celor care au depus mărturie în fața Comisiei pentru Adevăr și Reconciliere și au recunoscut abuzuri comise împotriva populației de culoare au fost amnistiați.

Belgia ar urma să judece istoria, rădăcinile colonialismului belgian găsindu-se în preajma anului 1840.

Belgia a controlat în istorie două colonii: Congo și Ruanda-Burundi. Inițial, Congo Belgian a fost proprietate personală a regelui Leopold, tranferul de autoritate în favoarea statului belgian având loc în 1908. Belgia a mai administrat împreună cu China Tangerul marocan.

Comisia aprobată de Parlamentul federal belgian se va constitui formal după vacanța parlamentară de vară, majoritatea observatorilor politici belgieni fiind convinși că rezultatul final se va concretiva în scuze pe care Regele Philippe le va cere poporului congolez pentru abuzurile comise în trecut în Congo.


Mandatul viitoarei comisii va fi stabilit în cadrul Comisiei de politică externă a parlamentului federal.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Acest text se adresează în primul rând tinerilor, adică celor

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: