Guvernul Cioloş nu a obţinut miercuri votul de încredere al Parlamentului, având doar 88 de voturi favorabile, împotriva guvernului votând 184 de parlamentari. Pentru învestire, guvernul monocolor USR avea nevoie de 234 de voturi.
Conform Regulamentului activităţilor comune ale celor două Camere, în cazul neacordării votului de încredere pentru formarea Guvernului, Parlamentul, sub semnătura preşedinţilor celor două Camere, aduce de îndată această situaţie la cunoştinţa Preşedintelui României, în vederea desemnării unui alt candidat pentru funcţia de prim-ministru.
Președintele Iohannis urmează să convoace noi consultări politice la Cotroceni pentru formarea unei majorități.
Negocierile pentru un nou guvern se anunță dificile în condițiile în care UDMR a preluat miercuri mesajele de atac liberale, reproșându-i lui Dacian Cioloș că USR a provocat criza guvernamentală, afirmând că formațiunea sa nu are nicio problemă în a face guvern cu Florin Cîțu.
Kelemen Hunor a spus că USR ”trebuie să mai lase din orgolii” și să revină în coaliție. În caz contrar, spune liderul UDMR, se poate ajunge și la o formulă de guvern minoritar (PNL – UDMR, n. red.) pentru că ”țara trebuie guvernată”.
Teoria UDMR are o problemă de constituționalitate- PNL a obținut locul 2 la ultimele alegeri generale, PNL și UDMR nu dețin majoritate guvernamentală, iar primul guvern PNL – UDMR – USR a fost instalat doar pe baza cooptării USR în majoritate. Înainte de decizia de a merge în fața Parlamentului cu un guvern minoritar, USR a anunțat că dorește refacerea coaliției, dar fără Florin Cîțu prim-ministru.
De la debutul crizei și până în prezent, Florin Cîțu a insistat că PNL trebuie să conducă guvernul și că partidul a votat în unanimitate că președintele partidului este cel care trebuie să ocupe funcția de prim-ministru.
După vot, Dacian Cioloș a anunțat: ”Când vom vedea ce soluții avansează PNL, vom discuta. De 10 zile, nu am văzut nicio soluție propusă de PNL, nu am văzut nicio propunere. Nouă ni se reproșează că oamenii mor, dar n-am văzut soluții avansate nici de PNL, nici de PSD. Noi am fost singurii care am avansat o soluție, respinsă însă de Parlament. Acum, mingea este în terenul președintelui Iohannis”.
Parlamentul a demis pe 5 octombrie Guvernul Cîțu, moțiunea de cenzură depusă de PSD fiind aprobată cu 281 voturi.