vineri

19 aprilie, 2024

15 decembrie, 2015

energie electricaIntegrarea totală a pieței UE de energie electrică ar putea reduce facturile cu cel puțin 2 euro pe MWh și ar duce în 2030 la o economisire anuală de până la 40 de miliarde de euro, precizează europarlamentarii într-o rezoluție nelegislativă votată marți.

Pentru a ajunge la aceste rezultate statele membre trebuie să investească 150 miliarde de euro în interconectarea rețelelor naționale, explică deputații europeni.

„O rețea UE de energie electrică mai bine interconectată este esențială, atât pentru a avea mai multă energie din surse regenerabile și pentru atingerea obiectivelor climatice, cât și pentru a face Europa mai competitivă, prin prețuri mai mici la energie electrică”, a declarat raportorul Peter Eriksson.


Trebuie investit suficient, atrag atenția parlamentarii UE, pentru a ajunge ca cel puțin 10% din energia electrică produsă de fiecare stat membru să poată fie trimisă peste graniță, vecinilor.

Ținta curentă, de 10% (în 2020) la nivel UE, este una importantă, dar nu reflectă întotdeauna situația de pe piață, cât timp 12 țări nu se încadrează în acest procent și sunt în mare măsură izolate de piața internă de energie.

Care este stadiul actual al cooperării regionale

Statele baltice: Deputații europeni sunt îngrijorați că rețelele sunt încă dependente de sistemul de electricitate rusesc, iar acest lucru împiedică o integrare adevărată și o funcționare corespunzătoare a pieței unice de energie.

Este nevoie de „o sincronizare rapidă a rețelelor lor electrice cu rețeaua europeană”.


Regiunea Mării Nordului: Coordonarea planificării și construirii unei infrastructuri regionale offshore și o piață regională mai integrată ar putea duce la economisirea unor costuri între 5 și 13 miliarde de euro pe an, în 2030.

Regiunea are potențialul de a genera 8% din energia necesară alimentării Europei.

Europa Centrală și de Vest: Piața de electricitate Austria – Germania este considerată un model de succes al conectării regionale.

Europa Centrală și de Sud-Est: Cooperarea și coordonarea trebuie să meargă dincolo de statele membre, să cuprindă și țările care nu sunt membre ale Uniunii – statele din Balcanii de Vest și Turcia.

Peninsula iberică: Capacitatea de interconectare cu Europa continentală este prea redusă și proiectele incluse pe lista primelor proiecte de interes comun nu au fost suficiente pentru a atinge obiectivul de interconectare fixat pentru 2020.

Europarlamentarii cer Comisiei Europene să efectueze un studiu cu privire la avantajele interconectării cu Franța, Marea Britanie și Italia.

De ce este neoie de interconectare

În cazul în care există o defecțiune la o centrală electrică sau în condiții meteorologice extreme, statele membre trebuie să se poată baza pe vecinii lor pentru a importa energia electrică de care au nevoie.

Fără infrastructură, este imposibil să se cumpere și să se vândă energie electrică la nivel transfrontalier.

Prin urmare, conectarea sistemelor energetice izolate este esențială pentru siguranța aprovizionării și pentru a contribui la realizarea unei adevărate piețe energetice integrate la nivelul UE, un factor cheie pentru uniunea energetică.

Cele 12 state insuficient conectate la piața energiei electrice din UE: Italia, Irlanda, România, Portugalia, Estonia, Letonia, Lituania, Regatul Unit, Spania, Polonia, Cipru și Malta.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: