luni

8 august, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

15 decembrie, 2015

parlamentParlamentarii au votat marți, cu 287 de voturi “pentru”, pensiile speciale pentru deputați și senatori, lege care le acordă acestora dreptul la o indemnizație ce le va suplimenta veniturile de la pensie cu sume cuprinse între 1.500 și 4.400 de lei.

Legea a fost trimisă la reexaminare de președintele Klaus Iohannis, în octombrie, cu următoarele observații:

  • caracterul excesiv și arbitrar al noii indemnizații de care ar urma să beneficieze deputații și senatorii
  • acest drept ar urma să se acorde tuturor parlamentarilor care au săvârșit fapte de corupție
  • ar urma să beneficieze de lege și cei care au avut mandate foarte scurte, de mai puțin de șase luni, de exemplu

Parlamentarii au operat câteva amendamente și marți au votat din nou legea.

Modificări

  • nu vor primi pensii speciale decât cei care au un mandat întreg
  • nu pot să cumuleze pensia obișnuită cu pensia specială cei care sunt în continuare parlamentari, dar au și vârsta de pensionare (se primește la încheierea mandatului)
  • nu vor primi indemnizația persoanele condamnate definitiv pentru comiterea, în calitate de deputat sau senator, pentru mai multe infracțiuni de corupție (luare și dare de mită, trafic de influență), ultraj, tulburare de posesie, distrugere calificată, distrugere din culpă.
  • Vor primi pensia specială și parlamentarii condamnați pentru incompatibilitate.

Potrivit iniţiativei legislative, ”cuantumul indemnizaţiei se acordă în limita a 3 mandate şi reprezintă produsul obţinut prin înmulţirea numărului lunilor de mandat cu 0,55% din indemnizaţia brută lunară aflată în plată”.

Valoarea indemnizației

Indemnizația este plafonată la 4.400 de lei, indiferent de numărul mandatelor, indemnizația pentru un singur mandat este de 1.500 de lei, iar pentru două mandate ajunge la arpoximativ 3.100 de lei.

Parlamentarii PNL au ieșit din sală, refuzând să voteze, iar acum contestă că ar fi existat numrul necesar pentru adoptarea legii.

Ludovic Orban susține că nu puteau fi 287 de parlamentari în sală la adoptarea legii, când la votul anterior au fost 310, din care 80 -90 (liberalii), s-au retras.


Porivit unui răspuns oferit cursdeguvernare.ro de către ANI,  „din 2009 până în prezent, Agenția Națională de Integritate a constatat încălcarea regimului juridic al incompatibilităților de către parlamentari, în 71 de cazuri (50 deputați și 21 senatori)”, dintre care 14 au rămas definitive și sunt câștigate de ANI, iar 45 sunt încă pe rolul instanțelor :

parlamentari incompatibilitate

Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Multe din țările Uniunii Europene s-au angajat într-o goană nebună pentru achiziția de gaze naturale lichefiate (LNG), ca substitut al gazelor rusești, pregătindu-se pentru întreruperea livrărilor de către

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: