miercuri

24 aprilie, 2024

25 august, 2022

Fondurile speculative au pus cel mai mare pariu împotriva obligațiunilor guvernamentale italiene de la criza financiară globală, pe fondul îngrijorărilor tot mai mari cu privire la tulburările politice de la Roma și la dependența țării de importurile de gaze rusești, scrie Financial Times.

Valoarea totală a obligațiunilor italiene împrumutate de investitorii care mizează pe o scădere a prețurilor a atins cel mai ridicat nivel din ianuarie 2008 în această lună, respectiv peste 39 de miliarde de euro, potrivit datelor S&P Global Market Intelligence.

Graba investitorilor de a paria împotriva Italiei vine în condițiile în care țara se confruntă cu ”vânturi economice potrivnice”, din cauza creșterii prețurilor la gaze naturale în Europa, determinată de reducerile aprovizionării cu gaze din Rusia. Alegerile din septembrie sunt un alt motiv de îngrijorare pentru investitori.


„Este cea mai expusă țară în privința prețurilor gazelor, iar politica este o provocare”, a comentat Mark Dowding, director de investiții la BlueBay Asset Management, care deține active de aproximativ 106 miliarde de dolari. El se numără printre investitorii care pariază împotriva obligațiunilor italiene, folositnd instrumente financiare derivate cunoscute drept futures.

Fondul Monetar Internațional (FMI) a avertizat luna trecută că un embargo rusesc asupra gazelor va duce la o contracție economică de peste 5% din PIB în Italia și în alte trei țări, cu excepția cazului în care alte state împart din propriile rezerve.

Investitorii consideră totodată că Italia se numără printre cele mai vulnerabile state la decizia Băncii Centrale Europene (BCE) de a-și anula programele de stimulare monetară prin creșterea ratelor dobânzilor și prin oprirea achizițiilor de obligațiuni, achiziții care au susțin „piața vastă” de datorii suverane a Romei.

În urma demisiei premierului Mario Draghi, în prezent premier interimar, Italia se pregătește de alegeri parlamentare anticipate, acestea urmând să aibă loc septembrie. Liderul naționalist Giorgia Meloni este considerată favorită pentru a deveni următorul prim-ministru. Miercuri, Mario Draghi a cerut partidelor care concurează la alegeri să respecte angajamentele de reformă financiară asumate de Italia.


Partidele eurosceptice din cadrul coaliției de dreapta, care ar putea obține până la jumătate din voturi pe 25 septembrie, potrivit sondajelor, au semnalat că ar putea revizui detaliile planului de redresare al Italiei, în valoare de 200 de miliarde de euro, precum și reformele asumate în contextul acestuia.

„Credibilitatea internă merge mână în mână cu credibilitatea internațională”, a spus Draghi.

Randamentul datoriei Italiei pe 10 ani a crescut la 3,7%, decalajul față de Germania – un barometru cheie al riscului în cadrul UE – crescând la 2,3 puncte procentuale, de la 1,37 puncte procentuale la începutul anului.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: